Több ezer hívő követeli a pápától a veszprémi érsek felmentését

Az egyházmegye híveit az háborította fel, hogy a veszprémi Szent Mihály-székesegyház színes üvegablakait tejfehérekre cserélték, a falakat fehérre meszelték, és eltűnt a neoromán és neogótikus templombelső is.

2022. december 2., 20:26

Szerző:

A hazai katolikus egyháztörténetben ritka eseményre került sor: a veszprémi bazilika értékeit féltő hívők 3500 támogató aláírással ellátott petíciót adtak át Ferenc pápa budapesti követének, amelyben Udvardy György katolikus érsek elmozdítását kérik a szentatyától – írja Magyar Narancs.

A csíksomlyói búcsúban is tiltakoztak

A veszprémiek körében mozgalom szerveződött az ablakok és a bazilika egyéb értékeinek megmentésére, ami a nyáron összekapcsolódótt az érsek eltávolításának igényével. Az egész éven át fokozódó felháborodást jelzi, hogy a csíksomlyói búcsúban a vészprémi katolikus hívők a bazilika üvegablakait ábrázoló zászlókkal vonultak fel. A csíksomlyói misét előadó Udvardy Györgynek sikerült emelni az irányába áramló ellenszenv szintjét azzal is, amikor hangszórókon mondatta be, hogy a szentmise alatt minden zászlót vonjanak be. 

Végül a tüntetés okafogyottá vált, ugyanis a szervezők lemondták azt. Mint kiderült, Michael Wallace Banach nunciustól azt az ígéretet kapták, hogy kellő figyelemmel fogja kísérni „ezt a kényes ügyet”, és a nuncius tájékoztatni fogja az elhangzottakról Udvardy György érseket és a vatikáni hatóságokat. 

Udvardy Györgyöt Ferenc pápa 2019. július 12-én nevezte ki a Veszprémi főegyházmegye érsekévé Márfi Gyula nyugalomba vonulásával, az új érsek azonban több intézkedésével is felháborította a híveket. Az érsekség ugyanis azzal nem számolt a Veszprémi Szent Mihály Székesegyház felújítása során, hogy sok veszprémi mélyen ragaszkodik a bazilikából eltávolításra ítélt színes ablakokhoz. Porga Gyula fideszes polgármester először február 4-én állt a veszprémiek elé, miután az érsekségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Navracsics Tibor kormánybiztos és Ovádi Péter fideszes országgyűlési képviselő jelenlétében az érsekkel együtt bemutatták a székesegyház tejfehérre változtatott üvegablakait ábrázoló látványképeit eltüntetve a hívek által féltett Sztéhlo Lili festette üvegablakokat – írja a lap.

(Fotó: Facebook/Szent Mihály Védegylet)