Kinyílik a bicska a zsebben: Ezért lehet szökésben a pedofil fociedző, aki alvó kisfiúkat erőszakolt meg

Álmukban erőszakolta meg a rábízott, kiskorú fiúkat az a pedofil fociedző, aki ellen fogolyszökés miatt adtak ki elfogatóparancsot. Mint kiderült: minderre azért volt lehetősége, mert hetekre leállt a rendőrségi nyomkövető rendszer, amellyel a házi őrizetben lévő rabokat figyelik. Nemes László, most közöttünk jár. 

2024. február 23., 07:46

Szerző:

Megszökött a házi őrizetből a tarpai pedofil, akit azzal gyanúsítanak, hogy több rábízott gyereket is megerőszakolt. Nemes László fociedzőként, masszőrként és gondnokként dolgozott a tarpai fociakadémián, a gyanú szerint több áldozata is lehetett, mivel a bűncselekmények idején a sportegyesület szomszédos településen lévő szálláshelyén dolgozott éjszakánként, ahol 42 ukrán, kárpátaljai gyermek felügyelete, kísérése volt rábízva.

Az ügyet feltáró Blikk döbbenetes részleteket tudott meg az ügy hátteréről:

a gyanú szerint az 54 éves pedofil egy igazi szexragadozó, aki a tarpai fociakadémián sportoló gyerekekkel fajtalankodott!

Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség szóvivője a lapnak megerősített: „A megalapozott gyanú szerint az edzőként dolgozó férfi munkakörébe tartozott az is, hogy éjszaka felügyelje az externátusként működő diákszálláson elhelyezett gyerekeket.

2022 novemberében egyik éjszaka a gyanúsított egy alvó kiskorú fiúval szexuális cselekményt végzett. Néhány nap múlva egy másik kiskorú fiúval ugyanígy tett. Ezek a cselekmények ismétlődtek is 2022 novemberében.”

Így szökhetett meg a tarpai pedofil

2023. októberben és novemberben hetekre leállt a rendőrségi nyomkövető rendszer – éstesült több forrásból a 444. A lap értesülése szerint a rendszer őszi leállása miatt fordulhatott elő, hogy azok a gyanúsítottak vagy elítéltek, akik házi őrizetben voltak, és akinek lábbilinccsel ellenőrizték a mozgását, feltűnés nélkül el tudták hagyni a számukra kijelölt zónát. 

A Beregszászról származó gyanúsított 2022. december 6-tól 2023. november 7-ig letartóztatásban volt, majd ekkor a bíróság elrendelte a bűnügyi felügyeletét azzal, hogy a számára kijelölt ingatlant nem hagyhatja el. Ekkor kapta a lábbilincset. Ezt a gyanúsított nem tartotta be, mert 2023. november 19-én ismeretlen helyre távozott. Jelenleg fogolyszökés miatt is nyomozás folyik ellene.

Ha működik az elektronikus házi őrizeti rendszer, akkor a lábbilincs két lépcsőben képes ellenőrizni a gyanúsítottat. Első körben a kijelölt lakásban van egy beltéri egység, amely jelzést küld a megyei rendőr-főkapitányságok tevékenységirányítási központjába egy számítógépre, ha az őrizetes elhagyja a kijelölt területet. A felszerelt eszköz ilyenkor vibrálással jelez a gyanúsítottnak is. Ezek után a nyomkövető átáll GPS-jeladásra, amellyel a rendőrség pontosan azonosítani tudja a házi őrizetes aktuális tartózkodási helyét, követni tudja mozgását. Az eszköz bilincs része felszerelve áramkört képez. Ha ezt megpróbálják megszakítani vagy megrongálni, az eszköz rögtön jelez a központnak, ahogy akkor is, amikor a felcsatolt nyomkövető akkumulátora merülni kezd – írja a lap. 

Nem váratlan technikai hibáról volt szó. A rendszer azért állt le ősszel, mert a lábbilincsek által kibocsátott információkat tároló szerver megtelt, és nem volt aki karbantartsa. Ez amiatt történhetett, mert a rendszerhez kapcsolódó karbantartási vagy szupport szerződés lejárt, és azt nem újították meg.

A távfelügyeleti rendszer lecserélésére – amit 2013-ban vezettek be Magyarországon – 2023-ban új tendert írt ki az Országos Rendőr-főkapitányság. 2023 június 11-én a Communication Technologies Kft. – ez a cég részt vett a Pegasus kémszoftver beszerzésében is, amit a Direkt36 tárt fel – közleményt adott ki, miszerint a 27 milliárdos keretösszegű tendert megnyerték. A 444 forrásai szerint a több mint 11 éves, elavult nyomkövető rendszer cseréje máig nem indult el, ugyanis annak a győztes pályázat ellenére nem adott zöld utat a kormány. Viszont időközben nem volt, aki karbantartsa a régi rendszert. A távfelügyelet és az általa megfigyelt őrizetesek hetekre gazdátlanok maradtak.

Az őrizetesek elvileg nem tudtak róla, hogy a lábukon lévő szerkezet nem működik. Csupán az tűnhetett fel nekik – már akik maguktól nem tesztelték a rendszer éberségét – hogy a kütyü sokkal lassabban merült, mivel a rendszer nem kért le róla adatokat. Ettől függetlenül az információ elterjedhetett, ugyanis a bíróságok tudtak a problémáról.

Az ORFK pusztán homályos semmitmondással reagált a lap megkeresésére. 

Parasztvakítás a pedofilnyilvántartás

Mint arról korábban beszámoltunk: a pedolfinynyilvántartó rendszer – amelynek a célja elméletileg az lenne, hogy a szülők tudják, veszélyben van-e a gyerekük – szerint szabadlábon van Vásárhelyi János, a bicskei gyermekotthon pedofíliáért elítélt igazgatója, akinek az ügyében elítélték a kegyelmi ügy főszereplőjét is. Mint kiderült: mindez persze nem igaz. Egyszerűen arról van szó, hogy

a pedofilnyilvántartás csak arra nem alkalmas, amire kitalálták és, hogy jobban védi a pedofilok jogait, mint a szülőkét, akik információhoz szeretnének jutni a rendszerből.

Igaz, közben az is kiderült, hogy 

a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatója a jövő héten szabadulhat a börtönből.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Arne Dedert / DPA / AFP)

09:20

A közfeladatot ellátó személyek különleges védelem alatt állnak, az ellenük elkövetett bűncselekmények komolyabb büntetést vonnak maguk után. Ha a pedagógusok már nem tartoznak ebbe a körbe, ezt a minősítő körülményt nem lehet alkalmazni például a tanárok elleni iskolai erőszakkal kapcsolatos esetekben.

Tegnap 16:50

A Szabad Európa által megszerzett dokumentumok alapján azt állítja: Mészáros Lőrinc egyik cége úgy adta át az infrastruktúrát, hogy az több esetben még egyszerűen nem volt olyan állapotban, hogy el lehessen végezni a megfelelő optikai méréseket, és ezzel készre jelenteni az adott szakaszt.