ORÖ elnökhelyetese: Sztojka Attila személyes bosszújáról van szó

Működésképtelenséget jelentett be az Országos Roma Önkormányzat, még mindig a Farkas Flórián féle sikkasztást nyögik.

2023. augusztus 11., 14:59

Szerző:

„Sztojkának az a baja, hogy bukott egy nagyot a szószólói választáson, ez egy személyes bosszú”

– nyilatkozta a 168 órának Lakatos Oszkár, az ORÖ elnökhelyettese azután, hogy bejelentette az Országos Roma Önkormányzat működésképtelenségét. „Ráadásul teljes szereptévesztésben vannak, hiszen a belügy nem felügyeleti szerve az ORÖ-nek és Sztojka úgy csinál, mintha nem vele kötöttük volna anno részletfizetési megállapodást a Farkas Flórián Híd a munka világába projektje miatt” – mondta az elnökhelyettes.

Lakatos Oszkár állítja, hogy a pénz jelentős részét az ORÖ már visszafizette, a minisztérium szerint azonban ezt a működési támogatásból nem tehette volna meg. Péntek reggel a Népszava számolt be róla, hogy az elnökhelyettes bejelentette az Országos Roma Önkormányzat teljes ellehetetlenülését és fizetésképtelenségét, amiről július 21-én tájékoztatta is Fülöp Attilát, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárát. 

Teljesen megbénult a testület, az ORÖ hivatala és az ORÖ intézményeinek működése, a közgyűlés összehívására sincs pénz, a képviselők így semmilyen aktuális ügyben nem tudnak döntést hozni. Csakhogy az Alaptörvény (XXVII.és  XXVIII. cikke) ahogy a más nemzetiségek autonómiáját, úgy a romákét is rögzíti.

„A Belügyminisztérium részéről tapasztalt intézkedésekkel, vagy azok elmaradásával okozott kár a „teljes magyarországi roma társadalom nemzetiségi jogainak jogellenes csorbítását jelenti”

– hangsúlyozza Lakatos Oszkár, aki hozzá tette, hogy „a politikai és anyagi felelősség ezért, kizárólag a Belügyminisztérium államtitkárságát terheli”. 

„Teljes szereptévesztésben is vannak, hiszen a felügyeleti szerve az ORÖ-nek az Állami Számvevőszék, a Magyar Államkincstár és a Kormányhivatal, tehát nem a Belügyminisztérium. A könyvvizsgáló ugyanaz a személy, mint a Miniszterelnöki Hivatalnál. Ennek ellenére bekértek tőlünk 400 ezer oldalnyi anyagot – jogtalanul – amit mi el is küldtük, most meg arra hivatkoznak, hogy olyan jogcímen fizettük be a tartozást amin nem lehetett volna. Csakhogy a részletfizetési megállapodást ugyanazzal a Sztojka Atillával kötöttük meg, akinek most ezzel van problémája. A megállapodást ugyanis az EMMI-vel kötöttük, aminek akkor a Sztojka Attila a főosztályvezetője volt. Ráadásul Sztojka nem tagja a belügynek” – magyarázza az elnökhelyettes.

A tartozások az Országos Roma Önkormányat a Farkas Flórián féle Híd a munka világába és hasonló projektekkel keletkeztek. A Belügy több mint egymilliárd forint visszafizetését követeli az ORÖ-től.

Sztojka Attila romakapcsolatokért felelős kormánybiztos szerdán a Mandinernek azt nyilatkozta az Országos Roma Önkormányzat tartozásával kapcsolatban: 

„Az egész onnan indult, hogy nem sikerült roma szószólót állítani. A 2022-es országgyűlési voksolás előtt különösen fájó volt, hogy a kulturális autonómia megőrzése és az érdekképviselet gyakorlása helyett – ami a nemzetiségi önkormányzat feladata – pártpolitikai síkra terelték a működést”

„Az ORÖ vezetői beálltak egy politikai oldal mellé, az elnök nyíltan kampányolt Márki-Zay Péter mellett. Ráadásul erről a vezetőről, Agócs Jánosról később kiderült, bűncselekményt követett el, a nyomozók kenőpénz átvételekor érték tetten. Az egyik alelnök is szereptévesztésbe került, amikor a közös ellenzéki listára való voksolásra buzdított – ma ő áll az ORÖ élén. A pártpolitizálás közben az alapfeladat ellátását azonban nem végezték el, ez a legnagyobb gond. Így talán nem csoda, hogy eredmények helyett csak kínos epizódok és pénzügyi csőd jellemzi a jobb sorsra érdemes országos önkormányzatot, a roma érdekképviselet csúcsszervezetét. Kis túlzással azt tudom mondani: ahova a baloldal beteszi a lábát, ott csak káosz, botrányok és visszaélések lesznek”. Az ORÖ fenntartásában működő nemzetiségi iskolák külön költségvetési támogatást kapnak külön Belügyminisztériumi rendeleti úton – derül ki az interjúból. 

 

 

 Az ORÖ elnökhelyettese az Országos Roma Önkormányzat és a Belügyminisztérium között kialakult jogvita, valamint az ORÖ működésével összefüggésben tett nyilatkozatok miatt nyílt vitára hívta ki a kormány roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosát. 

(Kiemelt képünkön az Országos Roma Önkormányzat címtáblája a Dohány Utcai székházon. Fotó: ORÖ Facebook oldala)