Jó hírünk van a nyugdíjas közösségnek! Újított a Gondosóra program

A 65 évesnél idősebbek gördülékenyebb gyógyszerhez jutása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Gondosóra program. 

2024. május 10., 13:15

Szerző:

A nyugdíjas, 65 évesnél idősebbek gördülékenyebb gyógyszerhez jutása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) pénteken Budapesten. A dokumentum aláírásán Hankó Zoltán kamarai elnök elmondta, a programhoz való csatlakozás első lépése a gyógyszerészek edukációja és támogatásuk elnyerése a Gondosóra népszerűsítéséhez.

A Gondosóra-program 2022 tavaszán indult el. A 65 évesnél idősebb jelentkezők és regisztrálók egy olyan, okosórához hasonló eszközt kapnak ingyen, amelyet nyakban vagy karon hordhatnak, és amely lehetővé teszi, hogy – rosszullét, baleset esetén – egyetlen gomb megnyomásával kapcsolatba kerüljenek az éjjel-nappal működő diszpécserszolgálat munkatársaival.

A Gondosóra program segíti a nyugdíjasok gyógyszerellátását 

Ismertetése szerint az elmúlt hónapokban egy pilot program keretében modellezték, hogy a gyógyszertárral nem rendelkező kistelepülések gyógyszerellátása milyen együttműködésben biztosítható a legközelebbi patika és az önkormányzat között. A Gondosóra program ezen a területen is nyújthat majd megoldást –- tette hozzá. Juhász Roland, a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, aktuálisan 600 ezren használják a Gondosórát, minden negyedik 65 év feletti rendelkezik ilyen készülékkel.

Ismertetése szerint az együttműködés további szakaszaiban a diszpécser szolgálat felkészítést kap, hogy tájékoztatással, információval hogyan tudja a kistelepüléseken élők gyógyszerellátását segíteni úgy, hogy gyógyszerészi feladatokat értelemszerűen nem vesz át.
A gyógyszerellátás biztonságát, zavartalanságát tudja majd segíteni a Gondosóra program – emelte ki az ügyvezető.
Hozzátette: a diszpécserközpontba napi átlagosan háromezer hívás érkezik, és a hívások 5-10 százaléka bizonyul konkrét segélyhívásnak. A program indulása óta több mint tízezer esetben a diszpécserszolgálaton keresztül hívtak segítséget a rászorulók.
Jelezte: a felhasználóktól pozitív visszajelzéseket kapnak a Gondosóra programmal kapcsolatban, és egyre több szakmai szervezettel - mentőszolgálat, polgárőrség - kötnek együttműködési szerződést.

Több mint 16 ezer súlyos egészségügyi helyzetben segített már a Gondosóra

Eddig több mint 10 ezer nyugdíjas életét mentette meg a Gondosóra szolgáltatása, és 200 ezer hétköznapi ügyben tudtak segíteni a diszpécserközpont munkatársai – írtunk róla korábban. Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a korábban azt közölte, hogy a A Gondosóra legidősebb felhasználója továbbra is a 106 éves Gizi néni.

A miniszterelnök főtanácsadója a Facebook-oldalán elmondta: a 65 éven felülieknek igényelhető Gondosóra szolgáltatás használata során több mint 16 ezer alkalommal értesítették a kontaktszemélyeket, hozzátartozókat, és közel 15 ezer órán keresztül beszéltek az ügyfelekkel a diszpécserközpont munkatársai.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.