Nappal levelet, éjjel „ajándékot” kaptak pedagógusok

A belügy tegnap délután a tanároknak küldött levelében jó pihenést kíván a nyári szünetre, késő éjjel pedig benyújtotta a státusztörvényt. 

2023. június 7., 11:10

Szerző:

Kedd éjjel negyed 12-kor jelent meg a parlament honlapján a pedagógusok új életpályájáról szóló, csak státusztörvényként emlegetett javaslat – írja a Hvg. A benyújtó Semjén Zsolt, előadóként a Pintér Sándort jelölik. A tervezet ellen hónapok óta tüntetnek a diákok és a tanárok. Tegnap egy levelet is kaptak Pintér Sándortól a pedagógusok, amiben többek között jó pihenést kíván a nyári szünetre. 

A belügy levelében arról ír, hogy az elmúlt egy évben háromszor biztosítottunk lehetőséget, hogy pedagógusok véleményt nyilvánítsanak a köznevelést érintő aktuális ügyekben. 

 

A pedagógusok új életpályájáról szóló benyújtott törvényjavaslatban a belügy azt írja, hogy meggyőződésünk hogy korszerű tudást biztosító, hatékony köznevelési rendszert csak a nemzeti és európai azonosságtudatra, hazaszeretetre, valamint aktív állampolgárságra történő nevelésre lehet alapozni.  Az Országgyűlés e célok elérése érdekében, továbbá a köznevelésben foglalkoztatottak társadalmi megbecsültségét kifejezendő, a köznevelésben foglalkoztatottak jogviszonyának újraszabályozása, tevékenységük anyagi és erkölcsi elismerése, valamint a munkavégzés és a családi élet összeegyeztethetőségének elősegítése érdekében alkotta meg a törvényt. 

 

Amennyiben elfogadja az Országgyűlés a törvénytervezetet, akkor a fenntartó belenézhet a tanárok munkahelyi számítógépébe, táblagépébe, de akár telefonjába is. Visszahozzák a fegyelmi eljárásokat az oktatásba, és jön a teljesítményalapú bérezés is. A pedagógusok béremeléséhez még mindig uniós pénzre vár a kormány.  

(Diákok tüntetnek a tanáraikért Budapesten, 2022. március 16-án. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)