Nagyon jó hírt kaptak a hamburger rajongói – mutatjuk

Magyarország legnagyobb hamburgerének elkészítését tervezik Lajosmizsén. Csak a hús 80, a buci 10 kiló lesz, míg maga a hamburger súlya az egy mázsát is túlszárnyalja majd.

2024. május 13., 12:01

Szerző:

Örülhetnek a hamburger kedvelői. Idén 13. alkalommal rendezik meg ugyanis Lajosmizsén a Szamócás Vásári Forgatagot, a május 18-i rendezvény apropójából a város mellett vezető autópályáról elnevezett M5 Burger burgerező szakács csapata pedig arra vállalkozott, hogy elkészítik Magyarország legnagyobb hamburgerét – számolt be a hírről a mixon.hu.

A lap szerint a helyi termelők szezonális terményeinek felhasználásával készülő gigaburgerhez a Melis testvérek 180 liter tehéntejből már elkészítettek egy 50 centi átmérőjű sajtot. Az óriási méretű bucit – ami több mint egy méter átmérőjű és 10 kiló súlyú lesz – Szabi, a pék süti majd. A dupla burgerbe kétszer 40 kiló húst sütnek, a többi hozzávalóval együtt egy mázsánál is nagyobb lesz a rekordvárományos finomság.

Rekordhosszúságú kolbászt már készítettek idén márciusban Sajóvámoson, órákon át töltötték tizennégyen. A 3972 méterével új Guinness-rekord született akkor. Pár napja palacsintakészítésből is meglett a rekord: 740 méteres palacsintakígyót tekertek Nyúlon. Tavaly szeptemberben pedig egy 2,3 négyzetméteres rántott húst készítettek Debrecenben, ami 150-szer lett nagyobb, mint egy normál méretű. Ezzel világrekord született.

Így készül a hamburger elengedhetetlen kelléke, a buci

A hamburgerbuci akkor igazán finom, ha jó az állaga, foszlós, de nem olvad szét a szájban, édeskés, de csak nagyon enyhén – írtuk korábban. Nos, ezt azóta is tartjuk, a tökéletes bucinak ugyanis nem szabad, hogy elnyomja a hús ízét, csak ki kell emelnie, ezért nagyon kevés cukor és vaj helyett olaj van benne. Az állaga pedig nem lehet annyira foszlós, hogy ne tudja megtartani erősen a sok jó tölteléket. De hogyan is készül az ízében és külalakjában is tökéletes hamburger buci?

Íme a recept lépésről lépésre.

A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt és a cukrot. Egy nagy tálban elkeverjük a liszttel, sóval, majd a tojással. Ha összeállt, hozzáadjuk az olajat is. Lágy, nem ragacsos, feszes felületű tésztát gyúrunk belőle, és langyos, huzatmentes helyen, letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni, ez körülbelül 45 perc.

Ha megkelt, óvatosan deszkára borítjuk, és nyolc részre osztjuk a tésztát. A darabokból gömbölyű bucikat formázunk, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és további 30 percet hagyjuk kelni. Ha megkeltek, lekenjük őket egy felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokosra. Betoljuk a tepsit, és aranybarnára sütjük a bucikat.

Aki pedig nem tud részt venni a lajosmizsei Szamócás Vásári Forgatagon, annak most eláruljuk a tökéletes hamburger hús titkát. A lényeg, hogy kiváló minőségű húst válasszunk, fűszerezzünk, bátran, formázzuk, pihentessük és megfelelően süssük. A hamburger akkor a legjobb, ha a hús szaftos és omlós marad. A legideálisabb, ha a 20 százalékos zsírtartalmú marhahúst választunk, a legjobb hamburger ugyanis marhából készül. Ám próbálkozhatunk sertéssel, vagy báránnyal is. Ha mégis maradunk a marhánál, akkor válasszuk a lapockát, vagy a hátszínt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Freepik)