Nagy Márton: a kormány hamarosan dönthet az üzemanyagárakba való beavatkozásról

Kezd a kormány türelme elfogyni, ezért figyelmeztették a Magyar Ásványolaj Szövetséget és a Molt is, hogy tartsák a régiós középmezőnyben az üzemanyagárakat.

2024. április 15., 18:07

Szerző:

‚Véleményünk szerint 7-9 százalékkal vannak följebb a hazai üzemanyagárak, mint a régiós átlag. De annak érdekében, hogy ne legyen vita arról, hogy pontosan mi is a régiós átlag, a KSH-t bíztuk meg, mint független, objektív szervezetet, hogy alakítsa ki ennek módszertanát. Jövő hét péntektől fogja publikálni a szomszédos országok üzemanyagárait és az átlagokat, utána tud a kormány dönteni, hogy beavatkozik-e vagy sem az üzemanyagpiacon”

– mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak adott interjújában, amit a Hvg szemlézett. A tárcavezető arról is beszélt, hogy kezd elfogyni a kormány türelme, ezért figyelmeztették a Magyar Ásványolaj Szövetséget és a Molt is, hogy tartsák a régiós középmezőnyben az üzemanyagárakat.

Itt azonban egy fontos dolgot nem említett a miniszter: az árakban rendkívül kicsi a mozgástér, ez pedig részben a rendkívül magas magyar adóknak köszönhető. 

Arról, hogy mit szól ahhoz, hogy a Pénzügyminisztérium az eddig nyárral szemben novemberben fogja elkészíteni a költségvetést, Nagy Márton úgy reagált:

„Azt gondoljuk, hogy ősszel, az amerikai elnökválasztás után már egy sokkal tisztább kép alakulhat ki. Donald Trump megválasztása esetén ugyanis jóval nagyobb esély van arra, hogy béke legyen, és véget érjen ez a konfliktus. Ellenkező esetben, ha marad Joe Biden, akkor háborús költségvetést kell készítenünk.”

Ugyanakkor a magyar gazdaságról „mindenképpen pozitív” a kép, „a reálbér és fogyasztási oldalról is egyre több ember fogja érezni a növekedést, mindenfajta jövedelmi tizedben, ágazatban és régióban”. Éppen ezért attól sem fél Nagy, hogy a szektoriális adók visszafognák a növekedést, és amúgy is, „amiket kivetettünk, azok jól célzott adók voltak, főleg, hogy nagyon sok szektorban még most is nagyon nagy profitabilitás mutatkozik”.

(Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.