Meghalt Ráday Mihály

Az ismert városvédő és rendező 79 éves volt.

2021. július 17., 20:43

Szerző:

79 éves korában meghalt Ráday Mihály Kossuth-díjas filmoperatőr, rendező, tévés szerkesztő, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, számos városvédelemmel foglalkozó könyv szerzője, épített örökségünk megőrzéséről szóló műsor készítője, Budapest díszpolgára – írja a Telex.hu. Ráday Mihály halálhírét a családja közölte.

A hatvanas évektől kezdett dolgozni a Magyar Televízióban, ő volt az operatőre egyebek mellett a Keménykalap, krumpliorr című tévéfilmnek. Akkor vált igazán ismertté, amikor elindult, majd 30 éven át futott az Unokáink sem fogják látni… avagy Városvédő Pallasz Athéné kezéből időnként ellopják a lándzsát című városvédelemmel, műemlékvédelemmel foglalkozó műsora, amelynek ötletgazdája, szerkesztője és házigazdája is volt. A legendás műsort 30 év után, 2010-ben szüntette meg a televízió új vezetése. Hiába írták alá több ezren azt a petíciót, amit a műsor folytatásáért indítottak.

Ráday Mihály a politikában is részt vett: Országgyűlési képviselő volt 1990 és '94 között az SZDSZ színeiben, emellett tagja volt a Fővárosi Közgyűlésnek 17 éven át, ahol komoly szerepe volt a műemlékvédelem kialakításában, a helyi értékvédelmi rendelet megalkotásában, és több műemlékvédelmi, felújítási projekt megszervezésében. Munkásságáért rengeteg díjjal tüntették ki. Megkapta a Balázs Béla-díjat, 1996-ban a Kossuth-díjat, 2005-ben a Táncsics Mihály-díjat, 2009-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét többek között.

(Kiemelt képünk: Ráday Mihály városvédő a Civilzugló Egyesület Nem kellenek monstrumok a Ligetbe! címmel megrendezett vonulásos demonstrációján a Városligetben 2015. szeptember 26-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán)