A kormány szerint kizárólag a saját profitját félti a Független Benzinkutak Szövetsége

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint veszélyben vannak Magyarországon az üzemanyag-kiskereskedelemben jelen lévő magyar családi vállalkozások, erre reagált a kormány. 

2024. május 14., 15:00

Szerző:

Visszaszólt a kormány a benzinkutasoknak, a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben szólítja fel a Független Benzinkutak Szövetségét és annak elnökét, Egri Gábort, hogy a családok védelme érdekében fejezze be a vádaskodást – írja az Infostart. A Független Benzinkutak Szövetsége május 10 –én tartott rendkívüli közgyűlést, melyen megállapította, hogy veszélyben vannak Magyarországon az üzemanyag-kiskereskedelemben jelen lévő magyar családi vállalkozások. Ennek egyik oka szerintük, hogy a túlzott fogyasztási jellegű adóterhek az üzemanyagokon (és általában az adórendszerben), kb. az üzemanyag literárának  50 százaléka adó, ami óriási terhet ró a magyar gazdaság és a magyar lakosság egészére.

A kormány felszólította a benzinkutasokat, hogy önkéntesen csökkentsék a benzin és a gázolaj árát is

Az ugyanis nem fogadható el, hogy kizárólag a profitot nézzék, a magyar családok érdeke az, hogy ne fizessenek többet a szomszédos országok átlagánál – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. Azt is közölték, hogy a kormány a benzin árát közel 6 százalékkal, a gázolaj árát mintegy 8 százalékkal csökkentette.

Ezzel szemben a Független Benzinkutak Szövetsége téves állításokat fogalmazott meg. A Szövetség a családok biztonságával szemben kizárólag saját profitját félti és amiatt aggódik, hogy árrése szűkebbé válik. Az sem igaz, hogy az üzemanyagárak adótartalma kiemelkedő Magyarországon. Hazánkban az üzemanyagok adótartalma alacsonyabb, mint a szomszédos országokban.

Olcsóbb a benzin, de még mindig van három olyan ország ahol jóval olcsóbb az üzemanyag, mint idehaza 

Az ATV Híradó stábja kocsiba ült, hogy kiderítse, vajon milyen módon közelítenek a magyar és a környező országok árai egymáshoz. Az derült ki, hogy több szomszédos országban még mindig olcsóbb az üzemanyag, mint idehaza. Romániában szintén jóval olcsóbb az üzemanyag még akkor is ha csökkent a hazai ár.

Szlovéniában is alacsonyabb az üzemanyag ára, de csak kisebb mértékben. A benzinnek 25-30 a gázolajnak pedig 40-45 forinttal kedvezőbb az ára. Ausztriában az üzemanyagok átlagára 630 forint körül mozog míg Szlovákiában 620 Ft. A környező országokhoz képest még mindig 25-30 forinttal drágább itthon a benzin és a dízel, ami arra enged következtetni, hogy a jövőben további üzemanyagár-csökkenés várható hazánkban.

Április 24-én, a legutóbbi, üzemanyagárak kérdésével is foglalkozó kormányülés napján 650 forint volt a benzin literje, és 639 forint volt a dízel literje (ezek piaci átlagárak). Május 8-ától ezek az árak rendre 624 és 612 forinton alakulnak. Vagyis a benzin esetében átlagosan 26, a dízel esetében átlagosan 27 forintos árcsökkentés valósult meg két hét leforgása alatt. A múlt heti árak alapján 635 és 627 forint volt a régiós átlag. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Tegnap 19:20

Ángyán József, az Orbán-kormány volt államtitkára azt mondta a 24.hu-nak adott interjújában, hogy  Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozíció betöltésére. Az államfőt Dobrev Klára nemrég azzal vádolta meg, hogy külföldieknek játszott ki magyar termőföldeket.