Folytatódik az előválasztás, erősebb informatikai rendszert ígértek a szervezők

A szervezők szerint biztosan külső hatás áll a leállás hátterében.

2021. szeptember 20., 06:57

Szerző:

Az ellenzéki miniszterelnökjelölti előválasztást szombati indulása után pár órával le kellett állítani, mert a szervezők állítása szerint ismeretlen eredetű túlterheléses támadás érte a szervereket. Hajdú Gergő, az aHang platform kampánykoordinátora azt nyilatkozta a Népszavának, hogy bár a rendszer elindítása előtt több terheléses tesztelést is végezte, ennyire összetett, több lépcsős visszaélésre nem számítottak.

„Az ügy kivizsgálása még tart, de az biztos, hogy nem az általunk használt szoftverrel volt probléma. A technikai hátteret megerősítettük, így már egy újabb, a szombatihoz hasonló támadást is ki tud majd védeni a rendszer” – közölte Hajdú Gergő. Hozzátette: a vizsgálat eredménye nyomán akár igazságügyi szakértőket is bevonhatnak az ügy rendezésébe. A leállás miatt elveszett idő miatt két nappal meghosszabbítják az előválasztás első fordulóját.

Az ellenzéki pártok közös közleményt adtak ki a leállásról, amelyben azt írják,

szerintük egyértelműen a kormány és személyesen Orbán Viktor a felelős az előválasztás informatikai rendszerének meghibásodásáért.

Az ellenzéki pártok eddig semmilyen bizonyítékot nem mutattak be ezen állításuk alátámasztására.

A Civil Választási Bizottság elnöke, Magyar György egyelőre nem kommentálta az ellenzéki pártok álláspontját, ugyanakkor azt elmondta, a bizottság biztos benne, hogy külső hatás miatt állt le az informatikai rendszer, mert még akkor is három órán át folytatódott a terhelés, amikor már jó ideje nem lehetett szavazni.

A Fidesz vasárnap adott ki közleményt a leállással kapcsolatban, amelyben csak öt szóval kommentálták az eseményt: „Saját bénázásukat ne kenjék másra!”

(Kiemelt kép: előválasztás illusztráció. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)