Masszívan túlköltekezett a Kásler-féle Magyarságkutató Intézet

Mintegy félmilliárd forinttal költött többet a Magyarságkutató Intézet.

2022. december 1., 15:15

Szerző:

A tavalyi zárszámadásból az derül ki, hogy a Magyarságkutató Intézet 2021-re előirányzott költségvetési kiadásai évközben 1,315 milliárd forintról 3,017 milliárdra nőttek, de végül „csak” 1,808 milliárdot költöttek, azaz félmilliárd forinttal haladták meg a tervezett összeget – írja az Mfor.hu.

Kutatóközpontok, kutatások és egyre több munkatárs

Az intézmény a 2019-es megalakulása óta tíz kutatóközpontot is létesített, mint például az Eszmetörténeti, a Nyelvtervezési, vagy Archeogenetikai Kutatóközpontot.

Tavaly hat fontos projekteket irányoztak elő, például Mátyás király azonosítását, a hun fejedelmi sírok felkutatását Mongóliában, vagy a Kárpát-medence népességének archeogenetikai vizsgálatát. De 29 kiadványt is kiadtak az év során, melyből hét Trianonnal foglalkozik. Emellett három kiállítást, és 16 tudományos konferenciát is rendeztek 2021-ben.

A Magyarságkutató személyi juttatásai is jócskán megugrottak 2021-ben: a betervezett 523,8 millió forintból év végére 847,9 millió lett.

Ebből 780,7 millió forint a munkatársak személyi juttatásaira ment el. Nem is csoda, hogy bérekre ennyi pénz ment el, hiszen míg 2019-ben még csak 55 fős volt a személyi állomány, addig az 2020-ban már 82-re, 2021-ben pedig 93-ra duzzadt. 67,2 millió forintot pedig megbízási díjakra, szerzői munkadíjakra, illetve reprezentációs kiadásokra fizettek ki.

Pár hete, november 7-én Kásler Miklós volt EMMI-minisztert kinevezték a Magyarságkutató Intézet tiszteletbeli elnökévé. Az intézetet minisztersége alatt ő maga hozta létre. Az intézet kritikusai azonban a kezdetektől úgy vélik, hogy az egykori miniszter hobbitevékenységeként űzött magyarságkutatásnak nemcsak a megítélése, a teljesítménye és a kutatói állománya mondható vegyesnek, de még mindig nem világos, hogy mi is a cél vele – írja a lap.

(Kiemelt kép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (k) a székesfehérvári osszárium ásatásainak eredményéről tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2022. április 13-án. Kásler Miklós bejentette, hogy a székesfehérvári osszáriumból vett mintákból két Árpád-házi személyt azonosítottak a Magyarságkutató Intézet kutatói, akik Corvin János és családja csontjaiból meghatározták a Hunyadi-család származását is. Balról Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója (b), jobbról Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet archeogenetikai kutatócsoportjának igazgatója. MTI/Kovács Tamás)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.