Autómentes marad a Lánchíd

Karácsony Gergely főpolgármester kihirdette a „Budapesti lakógyűlés” eredményeit. A szavazásra jogosultak 9 százaléka, vagyis összesen 136 435 fő élt a válaszadási lehetőséggel.

 

2023. június 20., 13:57

Szerző:

A főpolgármester szerint ez eredményes, nem volt még olyan online részvételi fórum Magyarországon, amellyel ennyi embert értek el. Karácsony Gergely szerint így az eredmények kötelezik a döntéshozókat – számolt be a kedd délelőtti nyilatkozatról a hvg.hu.

A kérdőív visszaküldői közül 79 százalék gondolta azt, hogy maradjon a Lánchídon a jelenlegi forgalmi rend, miszerint csak a közösségi közlekedés járművei, taxik, motorosok, biciklisek és gyalogosok kelhetnek át a hídon. (Bár utóbbiak csak a felújítás befejezése után tudják majd használni.)

A résztvevők 89 százaléka úgy nyilatkozott, hogy Budapest inkább ne fizesse be a kormánynak a megemelt szolidaritási adót, minthogy a közszolgáltatások minősége romoljon.

A Lánchídra a kormány által ígért, de egyelőre át nem utalt hatmilliárd forintról is volt kérdés: adja oda a pénzt a kormány, vagy vonja vissza a kormány a határozatát és ne adjon pénzt. A résztvevők egyértelmű többsége – 93 százalék – szerint a kormánynak ki kellene fizetnie azt a hatmilliárdot, amit korábban megígért a híd felújítására.

Emiatt a Főváros fizetési felszólítást küld az Építési és Közlekedési Minisztériumnak, mert költségvetésükben szerepel a fent említett összeg – mondta Karácsony.

Elmondta továbbá, hogy utasítani fogja a BKK-t, folytassák a hídhoz kapcsolódó közterületek – a Clark Ádám és a Széchenyi tér – zöldítését, ugyanis a budapestiek ezt szeretnék.

(Kiemelt kép: a díszkivilágítás próbája a felújított Lánchídon 2023. június 17-én. Kép: Karácsony Gergely Facebook-oldal)

Tegnap 16:28

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.