Holokauszttagadó kampányol Orbán Viktor mellett Debrecenben

Ágoston Tibor volt az első, akit elítéltek nyilvános holokauszttagadásért.

2021. szeptember 16., 17:04

Szerző:

A Fidesz debreceni szervezete lakosságinak tűnő videókkal is támogatja a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! aláírásgyűjtési kampányát. Szeptember 15-én egy olyan videót posztoltak, amin Ágoston Tibor agitál, aki például Orbán Viktort idézi. A felvételhez azt írták, hogy „nagy meglepetésünkre a Jobbik korábbi oszlopos tagja, Ágoston Tibor is betért hozzánk. Ágoston mintegy 1500 napon keresztül tüntetett Gyurcsányék ellen a Kossuth téren civil társaival”.

 


A debreciner.hu közben emlékeztet arra, hogy Ágoston Tibor volt az első személy Magyarországon, akit nyilvános holokauszttagadásért jogerősen elítélt a Debreceni Törvényszék 2016 március 30-án. Ágoston Tibor 2014 januárjában ugyanis hollókamuként és hollókasztként beszélt a holokausztról egy nyilvános debreceni rendezvényen, ezzel a bíróság szerint is megvalósította a nemzeti szocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettét.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom debreceni alapszervezete 2014. január 12-én a Don-kanyarnál elhunyt katonákra emlékezett Debrecenben, a Medgyessy sétányon lévő katonai emlékműnél. A rendezvényt 24 rendőr biztosította, az eseményen 30-40 hallgató vett részt. A megemlékezésen többek között Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője is felszólalt, két megemlékezést megemlítve. A vádlott szándékos szótévesztéssel és gunyoros hangnemben a holokausztról azt mondta:

„Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, az elesettek, a másik pedig a hollókamu, bocsánat hollókaszt. Még mindig nem jó. A holokaszt – szándékos volt, elnézést kérek érte – és annak áldozataira való megemlékezés” – hangzott el a beszédben.

A beszédről készült videofelvételt valaki egy videomegosztó oldalra töltötte fel, így széles nyilvánosság számára vált elérhetővé a beszédben tett kijelentés, ezáltal Ágoston Tibor sértő szavairól nagy nyilvánosság szerzett tudomást. A kinyilatkozás alkalmas volt arra, hogy felháborodást, megbotránkozást váltson ki azokban, akik elkötelezettek az Alaptörvény által elismert és védett értékek mellett. A másodfokú bíróság sem tudta elfogadni a vádlott azon védekezését, miszerint ez csak egy szerencsétlen megfogalmazás volt.

Ágoston korábban a debreceni közgyűlés jobbikos önkormányzati képviselője is volt. Ténykedésének országos visszhangja lett, amikor egy roma fiatal támogatása ellen szólalt fel. Azt javasolta, hozzanak neki létre egy felzárkóztató programot „Rostás Winnetou” néven.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.