Február 5-én döntenek Gyurcsányról

Február 5-én tartja tisztújító kongresszusát a Demokratikus Koalíció, amikor eldöntik többek között azt is, Gyurcsány Ferenc marad-e a párt elnöke. Meglepetés azért nem várható.

2023. január 28., 11:19

Szerző:

Február 5-én tartja XIII. kongresszusát a Demokratikus Koalíció (DK) - közölte a párt az MTI-vel szombaton. A közlemény szerint Gyurcsány Ferenc pártelnök idén a kongresszuson, a Budapest Kongresszusi Központban mondja el 19. évértékelőjét, amelyet online is közvetítenek a Facebook-oldalán.

A DK legutóbb 2022 áprilisában tartott kongresszust, ekkor Gyurcsány kijelentette többek között, azért kritizálják őt a választási vereség után mert, ő az Orbán elleni leghatékonyabb pártelnök. Hozzátette, a választást Dobrev Klára szerinte megnyerte volna, és „abszurdnak” nevezte, hogy az alapvetően baloldali-liberális pártok miniszterelnök-jelöltje 2022-ben a jobboldali Márki-Zay Péter volt.

De itt szólította fel a párt küldötteit arra is:

„Legyetek Gyurcsányok!”

Gyurcsány Ferenc pártelnök legutóbb 2020-ban kapott, kétéves elnöki mandátumot a DK kongresszusától, most az várható, hogy ezt meghosszabbítják.

(Kiemelt kép: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke évértékelő beszédet tart 2021-ben. Fotó: Gyurcsány Ferenc facebook oldala)

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.