A díszkivilágításon spórolna a főváros

A városvezetés szerint az „ésszerűsítés” négy napnyi közvilágításnak megfelelő energiát jelent.

2022. június 27., 16:47

Szerző:

„A háború egyik eszköze a tankok mellett, a fosszilis energiával való politikai háború” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Budapesti Energiacsúcs nevet kapó sajtónyilvános egyeztetésen, amin fővárosi cégek képviselői, civil szervezetek és fővárosi politikusok vettek részt – írja a Telex.hu.

Karácsony szerint a főváros nem nulláról indul, mert Budapestnek már van klímastratégiája. A városi cégek és közszolgáltatások energiafelhasználása kapcsán a főpolgármester elmondta, hogy az orosz-ukrán háború árnyékában az energiakérdés több mint korábban, gazdasági és demokrácia kérdéssé is vált.

„Budapest a klímastratégiája részeként már vállalta, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását” – mondta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a közlekedés mellett, a takarékoskodás egyik fontos eleme a közvilágítás, beleértve a díszkivilágítást is.

Tüttő leszögezte, hogy közvilágítás korlátozást nem terveznek, mivel Budapest egy „huszonnégy órás” város. Kevesebb árammal akarják üzemeltetni a közvilágítást, ehhez pedig korszerű lámpákra van szükség. A lámpatestek cseréjét gyorsítanák fel, mivel az új, LED izzók negyven százalékkal kevesebbet fogyasztanak. A program másik eleme a díszkivilágítás, itt viszont azonnali intézkedésekről van szó:

a díszkivilágítás észszerű rövidítése, érdemi megtakarítást hozhat a fővárosnak – ez négy napnyi közvilágításnak megfelelő energiát jelent

 – mondta.

(Kiemelt kép: Adventi díszvilágítás Budapesten, az Andrássy úton 2019. december 3-án. MTI/Balogh Zoltán)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.