Csütörtöki időjárás: a Dunántúlon és az ország középső részén viharos szél várható

Országszerte szeles időjárás lesz csütörtökön, és leginkább a Dunántúlon és az ország középső részében lehet számítani viharos szélre – derül ki a HungaroMet Zrt. szerda délutáni videójából.

2024. március 27., 19:28

Szerző:

A csütörtöki időjárás–előrejelzés szerint a felhőzet fokozatosan felszakadozik, majd a délutáni órákban nyugat felől ismét felhősödés kezdődik, megint előfordulhatnak záporok. A hőmérséklet a délutáni órákban 15-21 fok között alakul. Országszerte erős széllökésekre kell készülni, de leginkább a Dunántúlon és a középső országrészben viharos, óránkénti 60 kilométeresnél is erősebb széllökésekre kell számítani.

Csütörtök este újabb hidegfront alakítja az időjárást, ami záporokat, zivatarokat okozhat 

Csütörtökön délelőtt legkésőbb az északkeleti tájakat is elhagyja a front felhő- és csapadékrendszere, mögötte kisüt a nap, majd délnyugat felől a déli óráktól újból felhőzet-növekedés kezdődik. Ezzel együtt növekszik a csapadékhajlam, napközben kevesebb, estétől már több helyen valószínű – nagyobb eséllyel az ország északi felén – zápor, sőt egy-egy zivatar sem kizárt. A délies szél gyakran lesz erős, holnap már több helyen viharos. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12 fok között valószínű – írja a met.hu.

Pénteken a nap első felében még előfordulhat kevés csapadék, de a hosszú hétvégén napos idő várható időnként megerősödő széllökésekkel. Csapadékra nem kell készülni, és a hőmérséklet 20 fok felett alakul délutánonként.Éjjel esővel, záporokkal, néhol zivatarokkal hidegfront vonul át fölöttünk, majd a csapadékzóna csütörtök kora délelőtt kelet, északkelet felé távozik. A naposabb délelőttöt követően délután nyugat, délnyugat felől ismét több felhő érkezik fölénk, és elszórtan eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Országszerte erős, viharos lesz a délnyugati szél. A csúcshőmérséklet 15 és 21 fok között alakul – írja az Időkép.

Pénteken napos, gomolyos időre készülhetünk, délután délnyugat felől a fátyolfelhőzet is megnövekedhet. Számottevő csapadék napközben nem várható, legfeljebb északon alakulhat ki egy-egy gyenge zápor. Továbbra is többfelé erős, nyugaton, északnyugaton viharos déli, délnyugati szél fog fújni. Délután már 18-24 fokos maximumokra van kilátás.

Szombatra is túlnyomóan napos, száraz idő körvonalazódik, inkább csak fáytolfelhők lehetnek az égen. Élénk, nyugaton, északnyugaton erős délies szélre, délután már-már kora nyárias, 22 és 27 fok közötti hőmérsékletekre készülhetünk.

Húsvétvasárnap is marad a meleg, kora nyárias, ám többfelé szeles idő. Változóan felhős lesz az ég, az ország nagy részén több órára kisüt a nap, csapadék nem várható. A csúcshőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, melegebb keleten lesz. Húsvéthétfőn is kitart még a meleg, kora nyári idő, ám délután nyugat felől záporokkal, zivatarokkal hidegfront érkezhet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)