Drasztikusan romlik a férfiak nemzőképessége

Magyarországon minden ötödik párnak nehézséget okoz a gyermekvállalás.

2023. május 15., 10:48

Szerző:

Az elmúlt évtizedekben a férfiak nemzőképessége jelentősen csökkent, amelyről többek között a környezeti hatások, a kor, az egészségtelen életmód, különösen a dohányzás és a mozgás hiánya tehet – derül ki egy új, minden eddiginél átfogóbb elemzésből, amelyet a Semmelweis Egyetem végzett.  Huszonhétezer nemzetközi tanulmányból kiindulva végül majdnem kétszáz tudományos publikáció összegzésével jutottak a következtetésre – derül ki a HVG cikkéből. 

Felmérések szerint Nyugat-Európában minden hatból egy pár küzd meddőséggel, míg Magyarországon minden ötödik párt érinti a probléma. Bár hosszú ideig a női meddőségre fókuszáltak, a legutóbbi eredmények alapján az esetek felében a férfi oldalon is van probléma – írja a HVG360.hu

A férfiak nemzékpességét vizsgáló módszerek még nem teljesen kiforrottak, leggyakrabban úgynevezett DNS-fragmentációs tesztet alkalmaznak, amely a spermiumok örökítőanyagát és annak töredezettségét vizsgálják. A huszonöt százalék alatti szint az optimális, míg ötven százalék fölött már a lombikkezelés sikerességét is csökkenti. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Karin Henseler/Pixabay.)