Költségcsökkentés felsőfokon: 6 tipp, ami segít alacsonyabb rezsit generálni

A rezsicsökkentési rendszer átalakítása óta egyre több háztartásban vált létfontosságú kérdéssé a költségcsökkentés – nem is beszélve az infláció és az általános drágulás hatásáról. Az alapokat persze szinte mindenki tudja: nem hagyjuk bedugva a nem használt eszközöket, nem folyatjuk a vizet, ha nincs rá szükségünk és így tovább. Ennél azonban többet is tehetünk.

2024. február 21., 02:00

Szerző:

Most hat olyan tippet adunk, amivel alacsonyabb rezsit generálhatunk, így több maradhat hónap végére a családi kasszában.

Energiatakarékos eszközök használata

Válasszunk olyan háztartási gépeket és világítási megoldásokat, amelyek energiatakarékosak. A LED-izzók például kevesebb energiát fogyasztanak és hosszabb élettartammal rendelkeznek, így érdemes ezekbe fektetni. Az elavult háztartási eszközöket célszerű modern, energiatakarékos típusokra cserélni, keressük az A++ jelzéssel ellátott darabokat! Tény, hogy ezeket ki kell fizetnünk, és az áruk borsos lehet, ám a villanyszámlákat elnézve, hosszú távon mindenképpen jól járunk.

Alternatív energiaforrások

Célszerű megfontolni az alternatív energiaforrások használatát: ma már Magyarországon is széles körben elérhetőek a napelemek vagy a hőszivattyúk. Ezeknek szintén magas a bekerülési költsége, ám rengeteg előnnyel járnak. Először is, függetlenedhetünk a hagyományos energiahordozóktól – például a gáztól –, amelyek árai szélsőségesen változhatnak. A beépítésükkel csökkenthetjük a rezsiszámlákat, a hőszivattyúkra például elérhető a kedvezményes h-tarifa, ami sokkal kedvezőbb áron biztosítja otthonunk áramellátását. Mindezek mellett pedig jót tehetünk a természettel, ráadásul otthonunk értékét is növeljük, ami egy esetleges jövőbeni eladás során hasznunkra válhat.

Hatékony hőszigetelés

Kétségtelen, hogy a megújuló, alternatív energiaforrások sokat javíthatnak a kiadásainkon, különösen, ha igénybe veszünk olyan kedvezményeket, mint a h-tarifa. A legjobb azonban mégis az, ha minél kevesebb energiát kell felhasználnunk a hűtés és fűtés során – ennek a kulcsa pedig nem más, mint a hőszigetelés. A megfelelő szigetelés csökkenti a hőveszteséget télen és nyáron is, így kevesebb energiára van szükség az otthonunk felfűtésére vagy éppen lehűtésére. Figyeljünk oda a nyílászárók minőségére, gondoskodjunk a tető és a falak szigeteléséről is!

Okos automatizáció

Használjuk ki az okos technológiákat, amelyek segítségével hatékonyan programozhatjuk az otthoni háztartási berendezéseket! Az intelligens rendszerek lehetővé teszik, hogy időzítsük a fűtést, a hűtést, a világítást és egyéb berendezéseket. Ezáltal csak akkor használnak fel energiát, amikor az valóban szükséges – és automatikusan leállnak, amikor épp nincs szükségünk rá.

Fogyasztásfigyelés

Kövessük figyelemmel az energiafogyasztást! Telepítsünk fogyasztásmérőt, ami segít nyomon követni, hogy mely eszközök fogyasztanak a legtöbbet. A tudatosság növelése lehetővé teszi, hogy hatékonyabban használjuk az energiát, és megfelelő intézkedéseket tegyünk a felesleges fogyasztás csökkentése érdekében.

Víztakarékossági Intézkedések

Használjunk víztakarékos berendezéseket, amilyen például az alacsony fogyasztású WC vagy a csapoknál található vízszűrők. Az ilyen intézkedések – logikusan – csökkentik a vízfogyasztást, ami egyrészt költségmegtakarítást eredményez, másrészt környezetbarát is.

(x)