Meglepő lista: ezt a 4 italt minden cukorbeteg kerülje

Amikor a 2-es típusú cukorbetegség sikeres kezeléséről van szó, akkor ugyanolyan fontos, hogy mit iszik, mint az, hogy mit eszik. 

2024. május 10., 14:10

Szerző:

Talán nem is gondolná, hogy egy-egy ital mekkora mértékben képes befolyásolni a vércukorszintet, pedig az igazság az, hogy a szénhidrátot (értsd: cukrot) tartalmazó üdítők nem bizonyulnak a legjobb választásnak a cukorbetegségben szenvedők számára. Szóval, ha 2-es típúsú diabétesze van, akkor ezeket az italokat mindenképpen kerülje. Összeállításunkban most hoztunk is egy listát a tiltólistás üdítőkről.

Cukorral édesített ásványvíz és tea STOP 

A cukorral édesített italok, úgy mint az ízesített ásványvizek vagy teák rendszeres fogyasztása csúnya pusztítást végezhet egy egészséges szervezetben is, de a cukorbetegek számára pláne nagyon káros alternatíva. Egy tanulmány például kimutatta, hogy azoknál a középkorú felnőtteknél, akik hetente háromnál több, cukorral dúsított üdítőt ittak, 46 százalékkal nagyobb volt a prediabétesz kialakulásának kocázata, mint azoknál, akik kerülték ezeket a termékeket. Hasonlóképpen, egy korábbi tanulmány feltárta, hogy azok az emberek, akik hetente csak két, cukorral édesített vizet vagy teát ittak, megnőtt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye. Szóval, ha még nincs kialakult cukorbetegsége akkor is mindenképpen kerülje ezen italok rendszeres fogyasztását, de ha cukorbetegségben szenved, akkor pláne.

Gyümölcslé helyett 

Tudjuk, néha nagyon jól esik bedobni egy frissítő gyümölcslét, ám a boltok polcain kapható üdítők sajnos a legtöbb esetben tele van extra cukorral. Bár az utóbbi időben megszaporodtak ezekből is a zero változatok, a legjobb megoldás talán mégis csak az, ha saját magának készíti el otthon a gyümölcslevet. A gyümölcs önmagmában tartalmaz gyümülcukrot, de ha otthon facsarja mondjuk a narancsot vagy pürésíti az epret, akkor pontosan tudni fogja, mi is van benne. Annyi tuti, hogy hozzáadott cukortól mentes lesz. 

Nem kellenek a sportitalok 

Bár ezeknek az italoknak elég nagy a népszerűsűge, cukorbetegéként mégis célszerűbb kihagyni, mivel elég magas a szénhidráttartalmuk. A dietetikusok ezeket az üdítőket inkább a sportolóknak ajánlják, akik olyan megerőltető mozgásokat végeznek, hogy szükségük van a só-és tápanyagpótlásra. Alapesetben viszont a víz elengedő a hidratáltság fenntartásához egy mérsékelt edzés közben, után. 

Csak semmi energiaital 

Az energiaitalok átmeneti löketet adhatnak a testnek, a benne található cukor, koffeink és más adalékanyagok miatt, viszont hosszú távon szívritmuszavar, vérnyomásprobléma és alvászavar is kialakulhat miatta. Mindössze egy adag energiaital több mint 26 gramm cukrot és 75 mg koffeint tartalmaz, ami rengeteg. Ahelyett, hogy a folyékony energiára hagyatkozna, hogy éber maradjon, próbálja meg más módszerekkel leküzdeni a fáradtságot. Az egészség és az éberség megőrzésének legjobb módjai közé tartozik a minőségi alvás, a rendszeres testmogzás és persze a megfelelő táplálkozás. Ha mégis egy kis gyors löketre lenne szüksége, akkor válassza inkább a cukrozatlan kávét vagy teát, írja az Everyday Health.

(Fotó: Freepik)

 

16:31

A fogyókúra alatt tabunak számítanak az édességek? A szex tényleg az egyik legjobb zsírégető módszer? A teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk fogyasztanak, míg a szénhidrátoktól pedig elhízunk?