Megérkezett az első gólya, de nem az, amelyikre sokan számítottak

Suri már biztosan nem az elsőként hazatérő gólya lesz, mert egyik társa gyorsabb volt nála. Ennek ellenére már nagyon várják Vassurányban, ahogy a többi gólyát is az ország minden részén.

2024. február 20., 20:40

Szerző:

Az elmúlt években jellemzően Suri, a vassurányi gólya tért haza elsőként teleléséből február első felében. A madárnak Facebook oldala is van, amelyen keresztül tavaly is követhettük, ahogy a párjával felnevelték a fiókáikat. Idén azonban a sorozat megszakadt, mert egyik társa beelőzte Surit. Február 20-án a Bács-Kiskun vármegyei Akasztón fotózták le az elsőként észlelt fehér gólyát.

Akasztón közel harminc gólyafészket tartanak számon a település belterületén, a település körüli halastavak, vizes élőhelyek, csatornák mind paradicsomi állapotot biztosítanak a fiókák neveléséhez.

A baon.hu cikke szerint nem mindegyik akasztói fészekben költenek a gólyák, de akadt közöttük például egy németországi madár, aki 2014 óta minden évben költött a településen, ráadásul negyedik éve ugyanabban a fészekben.

Az akasztói gólyafiókákat minden évben meggyűrűzik. A korábbi években észleltek már akasztói születésű gólyákat Izraelben, Egyiptomban, Törökországban, Erdélyben, Szerbiában, a legmesszebbi megkerülés pedig Dél-Afrikában volt.

Általánosságban március közepén, második felében, Sándor-nap tájékán érkeznek vissza a telelésből gólyáink, ám mindig van egy-két egyed, amelyik korábban visszatér.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban szinte minden évben akadnak áttelelő gólyák is. Az esetek többségében ezek gyenge példányok, vagy repatriált, fiatal madarak, amelyek még nem elég erősek ahhoz, hogy vállalkozzanak az Afrikába vezető, hosszú útra – írta a Sokszínű Vidék

A Hortobágyi Madárpark is ösztönzi a madárkedvelőket, hogy figyeljék meg a madarakat, persze megfelelő távolságból. Tavaly a gólyafészkek intenzív figyelése és a gólyák életének védelme érdekében indít programot a madárpark. A Fogadj örökbe egy gólyafészket! elnevezésű akció keretében a részt vevők jelképesen örökbe fogadhattak egy vagy több közelükben levő gólyafészket. 

Feladatuk az volt, hogy amíg a gólyák hazánkban vannak, addig figyeljék a fészket és a megfigyeléseikről feljegyzéseket készítsenek egy fészekfigyelő adatlapon. Ha valamilyen bajt észleltek az állatok körül, akkor értesíteniük kellett a program vezetőjét, aki elmondta nekik a teendőket, illetve megszervezték a bajba jutott állatok mentését.

Idén még nem jelezték a szakemberek, hogy ismét megszervezik a programot, de érdemes figyelni a Facebook oldalukat, hátha.

(Kiemelt kép: 2024. február 20. Oroszi Zoltán felvétele az Akasztón fészkét elfoglaló gólyáról. Forrás: Dunatáj Közalapítvány Facebook oldala)