Mégis megérkezett a deltakron variáns

Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a deltakron Covid hibridnek több típusa is lehet.

2022. március 25., 18:04

Szerző:

Korábbi cikkünkben írtunk az új vírus variánsról, amit Izraelben fedeztek fel, de egyelőre nem ad okot aggodalomra. Az omikron két alvariánsa, a BA.1 és a BA.2 kombinációja az új vírus, amelyet deltakronnak neveztek el. Ez a megnevezés bizonyára már ismert lehet, hiszen a tavaly volt már egy hasonló vírus elnevezés, amiről viszont kiderült, hogy még sem a delta és az omikron kereszteződése. De most úgy tűnik mégis megérkezett a deltrakron. 

A deltakron története február közepén kezdődött, amikor a párizsi Institut Pasteur tudósai feltöltötték a koronavírus genetikai kódját, amely nagyon különbözött a korábbi kódsoroktól. A vírusminta egy észak-franciaországi idős férfitól származott. A genetikai számsor nagy része megegyezett a delta kódjával, amely egészen tavaly év végéig világszerte domináns volt – írja a Wales Online

Hogyan alakultak ki ezek a hibridek?

Nem szokatlan, hogy a vírusok keverik és összeillesztik önmaguk részeit, ha két különböző vírus megfertőz egy sejtet. Ezt nevezzük „rekombinációnak”, mivel az egyik vírus a genetikai szekvenciájának egyes részeit egy másik rokon vírusból származó részekkel kombinálja, miközben összeállítja önmaga másolatait. Úgy tűnik, hogy ez véletlenszerűen történik a vírus replikációja során. 

Amikor azonban az egyik vírusváltozatról a másikra átkerül a hatalom – az egyik változat egyre ritkábban, a másik egyre gyakrabban fordul elő, vagyis mindkettő kering a populációban, és van esély arra, hogy egyszerre fertőzzék meg az embereket –, a rekombináció esélye megnő. Ez volt a helyzet, amikor az omikron megjelent, és kiszorította a delta vírust, mint a világszerte legdominánsabb formát.

A rekombináció általában olyan új vírust hoz létre, amely nem életképes, mivel a különböző gének keveredése megzavarhatja a vírus azon képességét, hogy a túléléshez szükséges fehérjéket előállítsa. Néha azonban az egyik mégis túléli, és úgy tűnik, ez történt a deltakron esetében is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Koronavírus-tesztre várakoznak emberek egy tesztállomáson Sydneyben 2021. december 24-én. Az új típusú koronavírus omikron variánsa terjedésének megfékezésér Ausztráliában kötelező maszkviselést és különböző szigorításokat vezettek be. MTI/EPA-AAP/Mick Tsikas)

 

A múlt heti lenyűgöző légköri fényjáték csak a bemelegítés volt, a csillagászok és a naptevékenységgel, űridőjárással foglalkozó szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy hamarosan még ennél is látványosabb éjszakákra lehet számítani. A sarki fény újra beszínezi az égboltot.