A bitcoin az új rubel

Oroszország azt fontolgatja, hogy bitcoinért adja el az olajat és a gázt.

2022. március 25., 15:56

Szerző:

A nyugati országok által az ukrajnai inváziója miatt kiszabott szigorodó szankciókkal szemben Oroszország azt fontolgatja, hogy elfogadja a bitcoint olaj- és gázexportjának fizetőeszközeként – írja a CNBC. Az orosz duma energetikai bizottságának elnöke elmondta, hogy olyan „baráti” országokról van szó, mint Kína vagy Törökország, Oroszország, akik hajlandó rugalmasabban kezelni a fizetési lehetőségeket. Pavel Zavalnij elnök elmondta, hogy a vevő nemzeti fiat valutáját – valamint a bitcoint – alternatív fizetési módként fontolóra vették az orosz energiaexport kifizetésének lehetőségét.

A Bitcoin az elmúlt 24 órában közel 4 százalékkal emelkedett, körülbelül 44 ezer dollárra. A kriptopénz árfolyama nagyjából akkor szökött fel, amikor a Zavalny megjegyzéseiről szóló hírek először keresztezték a híreket.

Az energetikai elnök szerdán megduplázta Vlagyimir Putyin elnök ígéretét is, miszerint a „barátságtalan” országoknak orosz rubelben kell fizetniük a gázért. Putyin bejelentése az európai gázárakat az egekbe szöktette, mivel aggódtak, hogy a lépés súlyosbíthatja az amúgy is nyomás alatt lévő energiapiacot. 

Bár az Egyesült Államok megtiltotta az orosz olaj importját a Moszkva Ukrajna elleni háborújára adott válaszlépés részeként, a CNBC-nek nyilatkozó források szerint nem valószínű, hogy az Európai Unió követni fogja a példát, mivel nagymértékben függ az orosz energiától, részben a téli hónapokban az otthonok fűtésére.

Úgy tűnik, Oroszország most már komolyan gondolja, hogy eltávolodik a dollártól.

Oroszország potenciálisan át tudná alakítani az energiatartalékokat olyan kemény eszközökké, amelyeket a dollárrendszeren kívül lehetne használni.

Putyin megváltoztatta a hangnemét a bitcoinnal kapcsolatban. Az orosz vezető 2021-ben a CNBC műsorvezetőjének, Hadley Gamble-nek azt mondta, hogy bár hisz a bitcoin értékében, de nincs meggyőződve arról, hogy felváltja az amerikai dollárt az olajkereskedelem rendezésében. Most a Kreml felső vezetése mérlegeli, hogy a főbb exportcikkek kifizetésének egyik formája lehet. Nem világos azonban, hogy a bitcoin relatív likviditáshiánya miatt képes lenne-e támogatni ekkora volumenű nemzetközi kereskedelmi tranzakciókat. 

(Kiemelt kép: Kiemelt képünk illusztráció: Anadoli/AFP | Mustafa Ciftci)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett?