A miniszterelnök az uniós átlag felett, a magyarok az átlag alatt keresnek

Európai viszonylatban a magyar bruttó átlagbér sereghajtó. A kormányfői bruttó illetmények tekintetében viszont sokkal jobban áll Magyarország. 

2023. január 6., 11:30

Szerző:

Uniós összehasonlításban a magyarok keresete a legalacsonyabb: a bruttó átlagbérek tekintetében – a részmunkaidős keresetet is beleszámítva – épp csak a bolgárokat előzzük meg. Egészen más a sorrend, ha az uniós tagországok kormányfőinek a keresetét hasonlítjuk össze – mutat rá az euronews

Orbán Viktor fizetése márciustól 860 ezer forinttal havi bruttó 5 727 000 forintra nőhet. A fizetésemelés automatikus, és az előző év átlagkeresetének növekedésével arányos.

Mindeközben a magyar bruttó éves átlagbér tavaly 12 618 euró, valamivel több mint 5 millió forint volt.

Európai összehasonlításban

Magyarország az infláció és az élelmiszerárak emelkedésének tekintetében az uniós ranglistát vezeti, nemzetközi összehasonlításban pedig az élbolyba verekedte be magát.

A bruttó éves átlagbér az Európai Unió tagországaiban tavalyelőtt, 2021-ben 33 511 euró volt az Eurostat nemrég közzétett adatai alapján. Az egyszerűség kedvéért 400 forintos árfolyamon számolva ez évi bruttó 13,4 millió forintnak, havi több mint 1,1 millió forintnak felel meg.

 Az 5 millió forintos bruttó éves magyar átlagbér csak a bolgárnál jobb valamelyest, ahol 2021-ben a bruttó átlagkereset épp csak hogy meghaladta a tízezer eurót, egészen pontosan 10 345 volt, forintosítva évi 4,1 millió. A magyaroknál többet kerestek a románok, lengyelek, görögök, szlovákok, sőt a horvátok is, ahol az év elejétől az euró a hivatalos fizetőeszköz. Az éves horvát bruttó átlagkereset a negyedével, 25 százalékkal volt magasabb a magyarnál, és meghaladta a 16 ezer eurót, azaz majdnem 6,5 millió forintot tett ki.

Az uniós sorrendben évi bruttó csaknem 29 millió forinttal fölényesen Luxemburg volt az első a 15 millió forintos Dánia és a 20 millió forintos Írország előtt.

Az uniós átlagnál magasabb az átlagbér Franciaországban, Finnországban, Németországban, Svédországban, Ausztriában, Belgiumban is. Az átlagnál valamelyest kevesebbet keresnek Olaszországban, Szlovéniában, Spanyolországban, Máltán, aztán egy kisebb szakadék után következik Ciprus, a balti országok, köztük bebújva Portugália és Csehország.

A kormányfői illetmény miatt nem érheti szó a ház elejét

Az uniós miniszterelnöki bruttó fizetések összehasonlítása tekintetében sokkal jobban állunk.

Az adatok kormányzati forrásokból és sajtóértesülésekből származnak. A helyi valutában felvett béreket a napi árfolyamon mutatta ki a Euronews forintban, az eurót pedig az egyszerűség kedvéért ezúttal is 400 forintos árfolyamon számoltuk.

A kormányfők éves bruttó bére tavalyi adat. Az Európai Unió tagországainak miniszterelnöki bruttó éves átlagfizetése tavaly, 2022-ben 52,7 millió forint volt.

Orbán Viktor még tavalyi, havi csaknem 4,9 milliós, évi több mint 58 milliós bruttó fizetésével – a magyar átlagkeresetektől eltérően – többet keresett az uniós átlagnál.

Egy picit nagyobb volt az éves bruttó bére a finn Sanna Marinnál, kevesebbet keresett azonban a holland, francia, svéd, luxemburgi, ír, belga és dán kormányfőnél.

Az Európai Unió legjobban fizetett kabinetvezetője az osztrák kancellár átszámítva évi több mint 112, illetve a német kancellár 362 278 eurós, csaknem 145 millió forintos bruttó fizetésével.

A lista végén a horvát kormányfő kullog, a sorrend azonban csalóka, mert Andrej Plenković fizetését nettóban mutatják ki.

Mateusz Morawieckinek háromszor kisebb bérrel kell beérnie, mint Orbán Viktornak. A lengyel kormányfő fizetése húszezer zloty havonta, azaz egy év alatt valamivel több mint húszmillió forintot keresett. Az összes többi, nem felsorolt ország kormányfője az uniós átlagnál kevesebbet keresett tavaly.

(KIemelt képünk: Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

 

 

 

 

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.