Kevesebbet és tudatosabban költenek a vásárlók

A növekvő infláció és megélhetési költségek miatt a vásárlók többsége kevesebbet vásárol és az akciós termékeket keresi.

2022. szeptember 28., 09:03

Szerző:

Aggódik, és változtat vásárlási szokásain az emberek többsége a magas infláció miatt – írja a KPMG Consumer Pulse Summer Survey című kutatás alapján a Hvg.hu. E szerint tíz vásárlóból hat tervezi, hogy kevesebb árut helyez online kosarába vagy a bevásárlókocsijába, és „lefelé” vásárol, azaz: jobban figyeli az akciókat, inkább az olcsóbb termékeket választja, illetve átszokik valamelyik diszkont áruházba. A közlemény szerint az új helyzethez a kereskedőknek, gyártóknak is alkalmazkodniuk kell.

Amerikában sem jobb a helyzet

A témában készült, 2022 nyarán elvégzett, 1000 fős amerikai kutatás szerint a vásárlók máshol és máshogy költik el pénzüket, elsősorban azért, mert aggasztónak találják az inflációt, a növekvő megélhetési költségeket, és tartanak egy esetleges recessziótól.

A vásárlók kicsivel több mint fele (55 százalékuk) szerint a további áremelkedés is elkerülhetetlen. Emellett minden második válaszadó gondolja úgy, hogy a saját háztartásának költségvetése nem bír már el további terheket. A válaszadók 51 százaléka fél attól, hogy az alapvető háztartási cikkek is megfizethetetlenekké válnak.

A megélhetési költségek emelkedését a válaszadók 94 százaléka tapasztalta az utóbbi évben. A megugró árak miatt sokan átértékelik szükségleteiket, tudatosabban vásárolnak, kevesebb pénzt szánnak a nélkülözhető dolgokra, visszafogják a vágyalapú, impulzív költéseket, például azzal, hogy kevesebb ruhát vesznek, ritkábban mennek étterembe.

14 százalék a korábbinál jobban figyelné a különböző akciókat, és nagyjából ilyen azok aránya is, akik több akciós vagy leértékelt terméket vennének, átérnének a diszkont vagy az olcsóbb áruházakra, illetve hajlandók több üzletet végig járni az éppen olcsóbban kínált termékekért. A válaszadók 43 százaléka ugyanakkor nem gondolja, hogy bármin is változtatni tudna – írja a lap.

(Kiemelt kép: Vásárló egy budapesti élelmiszerboltban 2022. február 1-jén. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

Tegnap 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.