Így drágulnak az MNB döntései nyomán a lakáshitelek és a személyi kölcsönök

A jegybanki alapkamat változásait próbálják lekövetni. 

2022. augusztus 2., 10:25

Szerző:

Augusztus elejétől több pénzintézetben is drágábban juthatunk hitelhez. A jegybank kamatemelésére ismét a hitelek költségeinek növekedesével válaszoltak a bankok. A bank360.hu összehasonlításából kiderül, hogy június vége előtt még 5,9 százalék volt a jegybanki alapkamat, ami mára 10, 75 százalékra módosult, ezzel együtt az irányadó egyhetes jegybanki betét kamata is nőtt. A drasztikus emelkedés fokozta a pénzpiaci referenciakamatokat is, amelyek meghatározzák a bankok hitelajánlatait. 

A korábban szokásos, hó eleji emelések helyett már hetente változtatnak a bankok, amelyek egymás árazását is figyelik, hiszen ilyen kamatokkal már egyre nehezebb hitelt értékesíteni. A friss jelentésből kiderül, hogy augusztus elsejével több nagybank is lépett. Az emelések ugyan jellemzően visszafogottnak tűnnek a jegybankéhoz képest, de a sorozatos drágítások nyomán jelzáloghitelhez egyre nehezebb 8 százalékos teljes hiteldíj mutató (THM) alatt hozzájutni. 

A jellemzően eleve 10 százalék fölötti THM-eken kínált személyi kölcsönöknél mára  többnyire 14 százalék körüli THM-eknél kezdődnek az ajánlatok, és elmennek akár 20 százalék fölé is. 

(Kiemelt fotó: Budapest, 2021. április 24. A Magyar Nemzeti Bank épületének részlete a főváros V. kerületében a Bank utca és Hold utca találkozásánál. MTVA/Bizományosi: Róka László)

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest: az euró és a dollár jegyzése enyhén emelkedett, a svájci frankkal szemben viszont a forint 0,1 százalékkal erősödött.