Ezek Budapest legdrágább környékei

Keresletcsökkenés figyelhető meg 2023 első felében az ingatlanpiacon, sőt, már enyhe mértékű csökkenés is megfigyelhető, árulta el Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások vezérigazgatója a Jazzy Rádió Business Class című reggeli műsorának.

2023. január 31., 09:20

Szerző:

Továbbra is Budapest belvárosában található a legtöbb olyan közterület, ahol a legdrágább az átlagos ingatlan-négyeztméterár, de a III. kerületben is vannak különösen értékes ingatlanok, árulta el Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások vezérigazgatója a Jazzy Rádió Business Class című reggeli műsorának.

A legdrágább utcák listáján így vezet az I. kerületi Orom utca, és az V. kerületi Kossuth Lajos tér, de Óbudán és a 11. kerületben is vannak kiemelt közterületek, mondta el. Továbbra is a rekordmértékű, közel 2,5 millió forint / négyzetméter kategóriába esik az Andrássy út, és az Opera körüli utcák, illetve a 12. kerület is.

 

Budapest legdrágább kerületei 2023 januárjában. Ábra: OTP Jelzáloghitel

Lipták közölte, az olló ugyan zárul, de a vidéki négyzetméterárak továbbra is jelentősen elmaradnak, ott az 1 millió forintos átlagos négyzetméterár a jellemző. Lipták arra is felhívta a figyelmet, hogy a kínálati oldal áraiban ez még éppen nem látszik, de a lakások iránti kereslet 2023 januárjában érezhetően elkezdett csökkenni. Ez a trend folytatódhat.

Az eladóknak arra is érdemes figyelni, hogy mind a befektetői, mind pedig a lakossági oldalról növekszik az ingatlanok energiahatékonysága mint alapvető elvárás, elsősorban a jól szigetelt és korszerű fűtéssel rendelkező ingatlanokat keresik a vevők.

(Kiemelt kép: Újépítésű lakások a budapesti Corvin-negyedben. Fotó: MTVA Bizományosi / Balaton József)

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.