Az IMF minden idők legnagyobb gazdasági válságától tart

Kína gazdasági termelése a koronavírus elleni küzdelem miatt csökken, Európa az inflációtól szenved, az USA pedig stagflációba csúszhat, végül pedig a feltörekvő országok élelmiszerhiánnyal küzdenek.

2022. május 23., 13:36

Szerző:

Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója szerint az orosz–ukrán háború emberéleteket követel, és visszahúzza a gazdasági növekedést, felhajtja az inflációt. Sürgette az országokat, hogy ne adják meg magukat a gazdasági széttagoltságnak, mert szerinte ez szegényebbé és veszélyesebbé teszi a világunkat, írja az Index.

A vezérigazgató nyilatkozata akkor hangzott el, amikor Ukrajna 1 milliárd dolláros újjáépítési csomagjáról tanácskozott. Ezzel párhuzamosan Natalie Jaresko volt ukrán pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a világnak támogatnia kell Ukrajna újjáépítését, mert most „Putyin mindannyiunkat megtámadott”. Ezt követően arra hívta fel a figyelmet, hogy a világon hamarosan mindenki érezni fogja az orosz-ukrán háború hatásait. 

„A legszegényebb nemzetektől kezdve az élelmiszerválsággal küzdő országokon át az Egyesült Államokig és az EU-ig az olaj és gázárak miatt szükségünk van arra, hogy Ukrajna győzőn a háborúban”

– mondta a volt ukrán pénzügyminiszter.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI)

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.