Csak hápogni tudnak a bankvezetők az extraprofitadó miatt

A Magyar Bankszövetség elnöke szerint rendkívül frusztráló a bankok számára az extraprofitadó, ami helyett inkább elismerést vártak volna az elmúlt két év teljesítménye után.

2022. június 14., 13:58

Szerző:

„Éppen akkor érkezett az új adóteher, amikor inkább elismerést vártunk volna el azért, hogy két éven keresztül Európa leghosszabb és legnagyvonalúbb moratóriumát tartottuk fenn, és a kamatstop keretében átmenetileg átvállaltuk az adósok megnövekedett adósságszolgálati terhét” – nyilatkozta Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke, az Erste Bank vezetője a portfolio.hu-nak, aki szerint rendkívül frusztrálónak nevezte az új adóterhet. A Bankszövetség elnöke úgy fogalmazott: „ez egy intő jel, hiszen felveti azt a kérdést, mindenki pontosan érti-e, mekkora érték Magyarország számára, hogy egy stabil és likvid bankszektorral rendelkezik”.

„Az extraprofit kifejezést annál is inkább méltánytalannak gondolom, hogy az OTP, az Erste, a Raiffeisen árfolyama, vagy éppen a forint árfolyama sem itt tartana, ha az aktuális gazdasági körülmények – így a közeli háború hatásai – nem jelentenének fokozott nehézségeket minden piaci, társadalmi szereplő számára.

A bankszektor 40-50 ezer alkalmazottja nem extraprofitot, hanem évtizedes távon kicsivel infláció feletti nyereséget termel a napi munkájával. Ráadásul a digitális robbanás időszakát éljük.

Ha egy bank versenyben akar maradni, akkor a megtermelt profit meghatározó részét a fejlesztésekbe, innovációba kell visszaforgatnia” – közölte Jelasity.

Arra a kérdésre, hogy miért kellett nyolc napot várni a minden idők legnagyobb banki adóterhét jelentő „extraprofitadó” bejelentése után, hogy reagáljon a Bankszövetség, azt válaszolta, hogy az elmúlt évek teljesítménye alapján mást vártak.

(Kiemelt kép: Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke, a családvédelmi akciótervről tartott sajtótájékoztatón a szövetség József nádor téri székházában 2020. július 22-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.