Éveken keresztül fogott be védett madarakat egy csepeli férfi, hogy pároztassa őket

10 méteres madárbefogó hálót feszített ki a kertjében és legalább 22 védett énekesmadarat ejtett foglyul.

2023. május 12., 11:35

Szerző:

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 68 éves férfival szemben, aki legkésőbb 2019 tavasza óta, a csepeli ingatlanjának kertjében kifeszített madárbefogó hálóval, legkevesebb 22 példány védett énekesmadarat ejtett foglyul, írja a Fővárosi Főügyészség közleményében.

A vádlott a befogott madarakat kalitkákban helyezte el, és azokat a kertben kifeszített háló közelébe rakta annak érdekében, hogy a már foglyul ejtett madarak a hangjukkal a hálóba csalják társaikat.  A férfi szándéka az volt, hogy az általa befogott, különböző fajokba tartozó, védett énekesmadarakat keresztezze egymással. Az ügyészség a csepeli férfit természetkárosítás bűntettével vádolja, és a vádiratban azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével hozzon érdemi döntést, és a vádlottal szemben büntetővégzéssel felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

Az illetékes hatóság – lakossági bejelentések alapján – a vádlottnál többször tartott természetvédelmi ellenőrzést. A természetvédelmi őrök 2019 márciusában a vádlott ingatlanán összesen 10 kalitkába zárt madarat találtak, amely példányokat még a helyszínen szabadon engedték. A vádlott ezután sem hagyott fel a tevékenységével, így 2021 áprilisában is befogott 3 védett madarat. A 2021 novemberében tartott természetvédelmi ellenőrzés során pedig a hatóság tagjai összesen 9 madarat – egy csízt, két erdei pintyet, egy kenderikét, két süvöltőt, egy tengelicet és egy zsezsét, a madárfogó hálóban pedig egy erdei szürkebegyet – szabadítottak ki a fogságból. A kalitkából elengedett madarak a tartós fogva tartás jeleit mutatták, erőt kellett gyűjteniük a repüléshez és meg kellett szokniuk a kis térből történő kiengedésüket is.

Acsepeli férfi éveken keresztül fogott be védett madarakat. A természetvédelmi ellenőrzések során szabadon engedett példányokat kivéve, nem tudja a hatóság hogy mi lett a sorsa a többi védett madárnak. 

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség a 68 éves férfit természetkárosítás bűntettével vádolja, és a vádiratban azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével hozzon érdemi döntést, és a vádlottal szemben büntetővégzéssel felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Természetvédelmi Osztálya által készített felvételen az látható, ahogyan az illetékes nemzeti park igazgatóság egyik természetvédelmi őre a kalitkába zárt védett madarakat szabadon engedi. 

(Kiemelt képünkön: egy foglyul ejtett madarat szabadítki a hálóból a természetvédelmi hatóság egy tagja. Fotó/Forrás: Fővárosi Főügyészség.)

 

Szándékosan savat itattak meg egy férfival még márciusban, mert sokat tud egy kiterjedt csalási ügyről, és el akarták hallgattatni. Az áldozathoz állítólag nem hívtak mentőt, csak kirakták a Péterfy utcai kórháznál. A rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat büntetőeljárást - írja az rtl.hu.