Orbán Viktor öccse is szóba került a keddi Schadl-Völner tárgyaláson

Völner Pál vizével kellett eloltani a tüzet, amikor kigyulladt a vízmeghajtású gépkocsimotor és egyéb részletek is kiderültek a mai meghallgatáson.

2023. november 7., 16:38

Szerző:

A vízmeghajtású gépkocsimotor feltalálójának meghallgatásával folytatódott ma Schadl György és Völner Pál, valamint társaik büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken – tudatta a Blikk. Tanúként hallgatta meg kedden a törvényszék K. Szabolcsot, akinek kezdetleges stádiumban lévő találmányára szemet vetett Schadl György, aki egy céget is alapított ennek a projektnek a kifejlesztésére. Erre azért volt szükség, hogy pályázatot hivatalosan is benyújthassanak és állami támogatáshoz jussanak – írt a lap.

K. Szabolcs a tárgyaláson azt mondta, a híres fizikus, Nikola Tesla tervein alapuló fejlesztést először a harmadrendű vádlott, R. Róbert finanszírozta mintegy 180 millió forinttal, 2017 körül kapcsolódott be az ő barátja, Schadl György, tőle kaptak ettől kezdve a kutatótársával havi 500 ezer forintos fizetést. „Gyuri gondoskodott arról, hogy kapcsolatai révén ismertté váljon a találmány” – mondta a tanú. Ettől fogva hazai és külföldi szakemberek is gyakorta megjelentek a Schadl által biztosított érdi telephelyen. Többször jelen volt Schadl György társaságában Völner Pál is.

„Egy alkalommal éppen az ő segítségével fékeztünk meg egy tüzet. A gép a leállításkor kigyulladt, Völner Pál azonnal adott egy üveg vizet, azzal oltottuk el a kiáramló 1200 fokos levegőtől lángra kapott szerkezetet” – emlékezett vissza a tanú.

Mint mondta, heti rendszerességgel került szóba a Schadl Györggyel folytatott beszélgetések során pályázatok lehetősége, ami anyagilag segítette volna a további fejlesztést és az esetleges értékesítést. Schadl Györggyel 70 százalékos részesedésben állapodtak meg, a két feltaláló 30 százalékban részesült a tulajdonosi jogokból, bevételekből. Mindezért 120 milliót ajánlott fel Schadl, ha el tudják adni a találmányt.

 

A szünet után a tárgyalóteremben váratlanul az ügyészség képviselője kért szót, miután észrevette, hogy az elsőrendű vádlott,

Schadl György a tárgyalóteremből kimenet igyekezett felvenni a kapcsolatot a tanúval.

A képviselő kérte a büntetés-végrehajtás kommandósait, akik a két éve letartóztatásban lévő Schadl közvetlen őrzését látják el, hogy biztosítsák a jogszabály betartását.

A Blikk helyszíni tudósítója szerint Dr. Tóth Erzsébet bíró is meglepődött a bejelentésen, ő ezt nem vette észre, de felhívta a figyelmet, hogy a vádlott bármilyen beszélgetése csak az ő engedélyével lehetséges.

Erre Schadl jelentkezett szólásra, azzal kezdte, hogy valóban hibázott: „Annyit kérdeztem a tanútól, hogy alacsony, vagy magas a cukra. Megígérem, a jövőben nem fogok ilyen veszélyes kérdéseket feltenni, ha az ügyészségben aggályokat ébreszt” – mondta Schadl György, utalva arra, hogy K. Szabolcs vallomása közben kérte, hogy leülhessen, mivel a cukorbetegsége miatt nem érzi teljesen jól magát.

A tárgyaláson említésre került Orbán Győző, a miniszterelnök testvére is, aki többször is megjelent, hogy megvásárolja a vízmeghajtású gépkocsimotort. „Szó volt róla, hogy az államnak kéne” – mondta a feltaláló, hozzátéve, hogy „Schadl György kész lett volna eladni Amerikának. De Robi szerette volna, ha itt maradna Magyarországon. Mindig volt róla szó” – magyarázta a tanú, hozzá téve, hogy valójában semmilyen lépés nem történt. Mostanra pedig le is álltak a projekttel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: JEFF PACHOUD / AFP)

 

 

Szándékosan savat itattak meg egy férfival még márciusban, mert sokat tud egy kiterjedt csalási ügyről, és el akarták hallgattatni. Az áldozathoz állítólag nem hívtak mentőt, csak kirakták a Péterfy utcai kórháznál. A rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat büntetőeljárást - írja az rtl.hu.