Mégis börtönbe megy a hírhedt holokauszttagadó „náci mami”

Kötelezően letöltendő börtönbüntetést kapott a „náci mami” néven elhíresült holokauszttagadó Ursula Haverbeck, a 94 éves német vádlottat ezúttal egy év szabadságvesztésre ítélték közösség elleni izgatás többszörös vádjával.

2022. december 15., 22:11

Szerző:

Az idős asszonynak októberben kellett volna börtönbe vonulnia, azonban hajlott kora és egészségi állapota miatt felmentést kért a büntetés letöltése alól. A szerdai ítélet egy börtönorvos véleményére támaszkodva született meg, amely kimondta, hogy Haverbeck alkalmas a büntetés letöltésére. Az egy év szabadságvesztést azonnali hatállyal, feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül szabták ki.

Többször elítélték már


Az idős nőt az elmúlt években több alkalommal is bíróság elé állították, amiért fennhangon tagadta a holokausztot. A szerdai tárgyaláson két eljárásban is ítélkeztek, amelyet 2017-ben, illetve 2020-ban indítottak Haverbeck ellen.


A holokauszttagadó nő először 2004-ben, uszítás miatt kapott pénzbüntetést, ezt követően pedig alkalomról alkalomra fellebbezett az ügyében meghozott ítéletek ellen. A tárgyalások ezért rendre elhúzódtak, Haverbeck pedig mindig megúszta a börtönt – egyetlen alkalmat leszámítva: 2018-ban a hatóságok otthonából vitték el, hogy megkezdje felhalmozódott, kétéves börtönbüntetését. Az akkor 89 éves „mamit” egy hétig keresték, miután 2018 tavaszán, kiszabott büntetése kezdetekor nyoma veszett.

Haverbeck néhai SS- és SA-tag férjével együtt alapította a Collegium Humanum nevű szélsőjobboldali, antiszemitának minősített szervezetet, melyet 2008-ban betiltottak. Az Oskar Gröning volt SS-tiszt ellen 2015-ben indított perben tanúskodva Haverbeck a világtörténelem legnagyobb és legtartósabb hazugságának nevezte a holokausztot. Kijelentése miatt ellene is vádat emeltek, a holokauszt nyilvános tagadása ugyanis bűncselekménynek minősül Németországban. 2019-ben Haverbecket 2700 euró (mai árfolyamon 1,1 millió forint) bírsággal sújtották, amiért „új pogrommal” fenyegette meg a németországi Központi Zsidó Tanács akkori elnökét.


Történészek szerint csak az auschwitz-birkenaui haláltáborban legalább 1,1 millió ember – közöttük 1 millió zsidó – lelte halálát. A nácik összesen hatmillió zsidót gyilkoltak meg.

(Kiemelt képünk: A holokauszttagadásért előzőleg már elítélt Ursula Haverbeck-Wetzel. MTI/EPA/Getty pool/Steffi Loos)




Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.