Meghalt az Oscar-díjas színész

Alan Arkin, A család kicsi kincse című film nagypapája 89 éves volt.

2023. június 30., 19:10

Szerző:

Életének 90. évében elhunyt Alan Arkin amerikai színész, aki 2006-ban Oscar-díjat nyert A család kicsi kincse című filmben nyújtott alakításáért – írja a családja közleménye alapján a CNN.

Alan Arkin Brooklynban született 1934-ben orosz és német zsidó emigránsok gyermekeként, a családja még gyerekkorában költözött Los Angelesbe.

Egy ideig a Bennington College nevű művészeti iskolában tanult, amelyet azonban otthagyott, hogy az ötvenes években zenekart alakítson The Tarriers néven. Később csatlakozott egy improvizációs társulathoz, gyerekdalokat is írt The Babysitter nevű formációjával.

A magyarnarancs.hu felidézi, hogy Arkin a Broadway-n  debütált 1963-ban és alakításáért rögtön Tony-díjat kapott, majd 1966-os első filmszerepéért a Jönnek az oroszok! Jönnek az oroszok! című háborús vígjátékban Oscar-jelölést. 1967-ben és 2012-ben is jelölték a díjra, amelyet 2006-ban a Legjobb férfi mellékszereplő kategóriában el is nyert A család kicsi kincsében a nagypapa megformálásáért.

(Kiemelt kép: Alan Arkin amerikai színész pózol a Hollywood Walk of Fame Star ünnepségén 2019. június 7-én Hollywoodban. Fotó: Frederic J. BROWN / AFP)

Óriási sikerrel zárult a hétvégi Budapest Mastercard Comic Con, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. A kétnapos eseménysorozaton 25.756 látogató vett részt, amely a tavalyi látógatószám közel kétszerese. A hollywoodi sztárok mellett a társ- és vendégrendezvények is nagy érdeklődést keltettek, így a Board Game Expo és a KoreaOn kulturális fesztivál is hozzájárult a látogatócsúcshoz.