Költészet napja videó: Mire gondolt a költő?

Most végre megtudhatjuk, hogy mire gondolt a költő. Két slam poetry előadó és két színész rövidfilmje arról, mennyire fontos, hogy az irodalmat a sajátunknak érezzük.

2021. április 11., 14:10

Szerző:

Április 11. József Attila születésnapja, és 1964 óta a költészet napja is. Ebből az alkalomból készített videót két slam poetry előadó és két színész arról, mennyire fontos, hogy az irodalmat a sajátunknak érezzük, és ne csak az irodalomórák vallatáshoz hasonló felelései jussanak róla eszünkbe az állandó kérdéssel: Mire gondolt a költő?

Bárány Bence, Mészáros Péter, Nagy Márk és Karácsony Gergő videója egyszerre szórakoztató és tanulságos, bár az alkotók nem adnak választ a klasszikussá vált kérdésre. Szeretnének viszont mindenkit ösztönözni vele az olvasásra, mert gondolhatott bármire is a költő, az irodalom akkor él igazán, ha beszélgetünk és gondolkodunk róla.

Bárány Bence slam poetry előadó, Nagy Márk, a Radnóti Miklós színház színésze, Mészáros Péter országos slam poetry bajnok és Karácsony Gergely, a Győri Nemzeti Színház színésze magánnyomozóként alámerül a versértelmezések füstös, whiskys világába, hogy megfejtse az évezredes kérdést:

Mire gondolt igazából a költő, amikor a verset írta? Vajon Szapphó tényleg a prekonzervatív stilisztikai terminológiát ágyazta be a későklasszikus metódusrendszerbe, vagy szimplán csak szeretkezni akart? Hogyan működnek a versek? A szerző személyisége a fontos, vagy az alkotása tőle függetlenül? Fontos nekünk a versértelmezéshez mankó, vagy elég, ha szimplán befogadjuk, amit olvasunk? Ha nekünk szól az irodalom, miért maradtunk ki belőle? És miért írja le Babits annyiszor azt, hogy fekete?

A VATES legújabb videója nem kívánja megválaszolni ezeket a kérdéseket, de arra vállalkozik, hogy mindenkiben ösztönözze a vágyat a megismerésre és az olvasásra.

 

A hazai médiatörténelemben először fordul elő, hogy a két ismert műsorvezető ugyanabban a műsorban köszönti reggel – ezúttal – a hallgatókat. Pachmann Péter ugyanis hat év után visszatér a Jazzy-re és csatlakozik a Business Class műsorvezetői gárdájához: Gundel Takács Gáborhoz, Kamasz Melindához és László Csabához.