Washington Post: Íme a lepukkadt, posztkommunista Budapest

Az egykor a keleti tömb nyugati kapujának számító Budapestet mutatja be az AP anyagának segítségével a Washington Post. A szoborparkkal kezdi, bár mint írja, időnként gyanakvást vált ki, ha a tudatlan vendég a kommunista múlt iránt érdeklődik, még akkor is, ha a másik túl fiatal ahhoz, hogy saját emlékei legyenek az elmúlt időkből.

2014. március 27., 16:04

Nagytéténybe egyébként úgy lehet eljutni a repülőtérről, hogy a koszos, de működő M3-sal, amely a gulyáskommunizmus fénykorában épült, elmegyünk a Deák térig, ott tovább a kettes metróval az egykori Moszkva térig, amely még ma is a szocialista realizmus jegyeit mutatja. Ha viszont kocsival délkeletnek vesszük az irányt, futólag láthatunk betonházakat, amelyekben a szigetelés gyatra, a konyhák viszont szándékosan kicsik, mert a hatalom egykor korlátozni akarta, hogy az étkezéseknél a rendszert szidják.

A VII. kerületben ellenben romkocsmává alakítottak át néhány lepusztult épületet, amely vonzza a turistákat. Ugyanott található az egykori gettó, ahonnan ezreket küldtek koncentrációs táborokba. A szovjet katonák emlékét a Szabadság téri emlékmű őrzi, az alkotást hátulról nézi Ronald Reagan bronzszobra. Az utcákat egyébként a rendszerváltás után visszakeresztelték. A Gellérthegyi Szabadság-emlékmű maradt a helyén, változott azonban a felirata.

A beszámoló szerint a város legmegrendítőbb posztkommunista helyszíne vélhetőleg a Terror Háza Múzeum.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).