Putyin Sztálin nyomába lépett

Az orosz rakétatámadások lerombolták azt az Urunk Színeváltozása-székesegyházat, amelynek még Nagy Katalin cárnő emelt Odessza alapításakor és, amelyet Sztálin parancsára robbantottak fel 1936-ban, hogy a Szovjetunió szétesése után építsék fel újra.

2023. július 23., 15:16

Szerző:

Oroszország eddig nem rombolt tudatosan olyan orosz alapítású városokat, amelyek az orosz tudatban fontos helyet foglalnak el, és csak elvétve rombolt az oroszok számára kulturálisan és érzelmileg is fontos objektumokat. Most azonban nem csak ezt tette, hanem egyenesen a régió legjelentősebb orosz szimbólumát, az odesszai Urunk Színeváltozása-székesegyházat (Спасо-Преображенский собор) döntötte romba – írja Mitrovits Miklós történész, polonista közösségi oldalán.

Odessza XVIII. század végén alapított orosz város a Fekete-tenger partján. A korábban – törökül – Hacsibejnek hívott, kisebb jelentőségű települést főleg görög és bolgár kereskedők lakták, a mai Ukrajna egyik olyan terültéhez tartozott, amelyet – a Krímmel és a Fekete-tenger északi partvidékével együtt –, nem az eredeti ukrán területeket magába foglaló lengyel-litván államtól, hanem közvetlenül a Krími Tatár Kánságtól foglalt el a terjeszkedő orosz birodalom. A francia minták alapján megtervezett, multietnikus – a XIX. században az orosz után a második legnagyobb közösség a lakosság 30-40 százalékát adó zsidóság volt, de továbbra is éltek görögök, bolgárok, örmények a városban, egyre többen költöztek be a környezvő ukrán falvakból, továbbá megjelentek az Orosz Birodalom más nemzetiségei is – város hamar az orosz és a kelet-európai zsidó kultúra egyik központjává vált.

„A várost az Oszmán Birodalom legyőzése után 1794-ben alapította a cárnő. A templom alapkövét is ebben az évben tették le. Először egy ideiglenes templom épült csodatevő Szent-Miklós tiszteletére, majd 1808-ban szentelték fel a katedrálist. Száz év alatt kétszer is kibővítették. Nem véletlen, hiszen ez volt az orosz gyarmatosítás eredményeképpen létrehozott Új-Oroszország (Novorosszija) főtemploma és egyben az Orosz Birodalom egyik legnagyobb építménye. 1903-ban kilencezer hívő is befért! Egy igazi orosz szimbólum” – emlékeztet az épület szimbolikus jelenőtéségére Mitrovits.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR

 

„Odessza az orosz kultúra egyik fellegvára volt. Puskin itt írta az Anyegin egy jelentős részét, Gogol pedig a Holt lelkeket. Itt élt Csajkovszkij és itt született Iszaak Babel. Ejzenstein itt forgatta a Patyomkin-cirkálót és lehetne sorolni… Most pedig Sztálin után Putyin is itt rombolta le a Urunk Színeváltozása-székesegyházat”

– írja Mirovits, hozzátéve, hogy a katedrálist 1936-ban Sztálin parancsára a kommunista ideológia jegyében felrobbantották, majd a Szovjetunió szétesése után, immár a független Ukrajnában 1997-ben kezdték újjáépíteni.

(Kiemelt képünk: Az odesszai Urunk Színeváltozása-székesegyház egy orosz rakétacsapás után 2023. július 23-án. Fotó: Olekszandr GIMANOV / AFP)