Az USA bemutatta legendás csodafegyverének utódját

Az Egyesült Államok bemutatta az éveken át titokban fejlesztett új lopakodó nehézbombázóját, a B-21 Raidert.

2022. december 3., 07:20

Szerző:

A Pentagon több évnyi titkos fejlesztés után pénteken a nyilvánosságnak is megmutatta az új lopakodóját, a B-21 Raidert. Több mint 30 év után ez az első új lopakodó bombázója az Egyesült Államoknak. A gépet az amerikai léigerő 42-es üzemében mutatták be egy szigorúan ellenőrzött esemény keretében Palmdalbe-ben.

Az eseményen a három, még szolgálatban levő elődjét is felsorakoztatták: a B-52 Stratofortresst, a B-1 Lancert és a B-2 Spiritet.

„Ez nem csak egy újabb repülőgép. Ez Amerika azon elszántságának megtestesítője, hogy megvédje a köztársaságot, amelyet mindannyian szeretünk” 

– mondta Lloyd Austin védelmi miniszter a bemutatón.

A B-21-es része a Pentagon azon törekvésének, hogy modernizálja nukleáris triászának mindhárom lábát, amely magában foglalja a silóról indítható nukleáris ballisztikus rakétákat és a tengeralattjáróról indítható robbanófejeket, ahogy az elmúlt évtizedek terrorizmus elleni hadjárataitól Kína gyors katonai modernizációjára vált.

Raider külsőre hasonlít az elődjére, a Spiritre, de a belseje már teljesen más – mondta Kathy Warden, a bombázót építő Northrop Grumman Corp. vezérigazgatója. Valamint a Raider kisebb, mint a Spirit.

Külsejében abban jeletősen más elődjéhez képest, hogy más anyagokat használt fel, amivel sokkal nehezebb lesz a gépet detektálni. Ezt segíti a különböző olyan technológiai fejlesztés és radarzavarás, amivel még a legkifinomultabb légvédelmi rendszerek is nehezen tudják észlelni a B-21-est. Warden megjegyezte, hogy a Spirit képes akár más objektumnak álcáznia magát az „ellenséges” radarokon. „Hallani fogod, de tényleg nem fogod látni” – véleményezte.

Egy van, hat még készül, száz lesz

Jelenleg Hat Raider van gyártásban. A légierő 100 darabot tervez belőlük építeni, amelyek akár nukleáris fegyverek, vagy hagyományos bombák bevetésére is alkalmasak, és emberi legénységgel vagy anélkül is használhatók. A B-21 hét év alatt jutott el a szerződés odaítélésétől a debütálásig.

A bombázó költségei nem ismertek. A légierő korábban, 2010-es dollárban számolva átlagosan 550 millió dollárra becsülte egyenként az árát – ez ma nagyjából 753 millió dollár (kb. 293 milliárd forint) –, de nem tudni, hogy azóta változott-e az ára.

Eredetileg a B-2 Spiritból is száz darabot szeretett volna éptíttetni az Egyesült Államok, de végül csak 21-et építettek meg.
(AP)

(Kiemelt kép: B-21 Raider bemutatója 2022 december 2-án. Fotó: Frederic J. BROWN / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.