Passau püspöke is támogatja a vitát a cölibátusról

Miután az előző héten Ferenc pápa egy lapinterjúban arról beszélt, hogy az egyház felülvizsgálhatja a római katolikus papok számára kötelezően előírt nőtlenséget, szombaton Passau püspöke is úgy nyilatkozott, hogy támogatja, hogy vita kezdődjön a kérdésről.

2023. március 18., 13:17

Szerző:

„A cölibátus Jézus életmódja” – fogalmazott a püspök. „De ha társadalmunkban oly sokan nem tudnak így élni, és egyre zsugorodik azok száma, akik sikeresen meg tudják ezt élni és ki tudnak benne teljesedni, akkor el kell gondolkodnunk” – fogalmazott Oster a Passauer Neue Presse című lap szombati számában megjelent interjúban.
 

Oster szerint a múltban a papok olyan közösségekben éltek, amelyek osztották értékeit és támogatták életvitelében, ma viszont potenciálisan ki van téve internetes kísértéseknek olyan közösségekben, amelyek mindenféle életmódra nyitottak, és a papi életmódot furának tekintik.
 

A püspök úgy véli, hogy a cölibátus nem kulcseleme a papi felszentelésnek. Kitért arra is, hogy a Vatikánhoz tartozó keleti egyházakban szolgálnak nős papok, és azok a protestáns lelkészek, akik katolikus hitre térnek és katolikus papokká válnak, szintén természetesen nős emberek maradnak.
 

A pápa az előző héten egy argentin lapnak nyilatkozva beszélt arról, hogy a cölibátus ideiglenes előírás, nem örökkévaló, mint a papi felszentelés, és elképzelhető a felülvizsgálata.

(Fotó: SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.