Stoltenberg: A vegyi támadás megváltoztatná a háborút

A NATO-főtitkára szerint Putyin hatalmas hibát követett el azzal, hogy alábecsülte az ukrán nép erejét. 

2022. március 24., 09:45

Szerző:

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint az Oroszország által Ukrajna ellen elkövetett vegyi támadás megváltoztatná a háború menetét, de arról nem nyilatkozik, hogy a NATO katonai lépéseket tenne-e.

Az AP kérdésre, hogy egy vegyifegyver-támadás vörös vonalat jelent-e a NATO számára, Stoltenberg azt mondta: „Nem fogok spekulálni azon túl, hogy a NATO mindig készen áll a védelemre, a védelemre és a reagálásra bármilyen, a NATO-val szövetséges országot ért támadás esetén”.

Stoltenberg szerint „a vegyi fegyverek bármilyen alkalmazása alapvetően megváltoztatná a konfliktus jellegét. Ez a nemzetközi jog durva megsértése lenne, és széles körű és súlyos következményekkel járna”. 

A NATO-szövetségesek aggódnak az orosz retorika miatt, és attól tartanak, hogy Moszkva esetleg ürügyet akar teremteni vegyi fegyverek bevetésére Ukrajnában. A vezetők valószínűleg megállapodnak abban, hogy felszereléseket küldenek Ukrajnának a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetések elleni védelemhez.

„Putyin elnök nagy hibát követett el” – jelentette ki Jens Stoltenberg hozzátéve, hogy Putyin alábecsülte az ukrán nép erejét. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csütörtöki csúcstalálkozón a NATO-szövetségesekhez fog szólni.

(Kiemelt képünk: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO külügyminiszterei után Brüsszelben, Belgiumban 2022. január 7-én. Dursun Aydemir / Anadolu Agency. Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / AFP)

10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.