Vége lehet az orosz gázfüggésnek – Putyin kárára

Míg tavaly az évnek ebben a szakában 2,7-2,8 milliárd köbméter gáz érkezett Európába Oroszországból, az elmúlt két hétben a heti 600 millió köbmétert sem érte el az Európába érkező orosz gáz mennyisége. A kieső orosz behozatal nagyobb részét egyelőre sikerül pótolni, így idén télre további orosz export nélkül is elég lehet a gáz mennyisége. 

2022. szeptember 22., 16:18

Szerző:

Az elmúlt évek adatai alapján a téli félévben az Európai Unió gázfogyasztása átlagosan 250 milliárd köbméter körül alakult – írja a G7. Idén a már bejelentett takarékossági intézkedések miatt valószínűleg az elmúlt évek átlaga alatt maradunk.

Elegendő gázt halmozott fel Európa

Gázfogyasztás szempontjából az áprilistól szeptemberig tartó időszakot betárolási és az októbertől márciusig tartó szakaszt pedig kitárolási időszakra szokták osztani. A betárolási szakaszban kevesebb a fogyasztás a beérkező gázmennyiségnél, így lehet tartalékolni, a kitárolás pedig az a hat hónap, amikor több gáz kell, mint amennyit kitermelni és importálni tudunk, ezért égetjük a korábban felhalmozott készleteket is.

Április eleje óta minden héten kevesebb orosz gáz érkezik a kontinensre, mint a 2015 és 2021 közötti időszakban bármikor. Az Északi Áramlat leállása óta pedig a megszokott mennyiségnek már csak az ötöde-hatoda jön.  A kieső mennyiségnek több, mint a felét sikerült valamilyen más forrásból fedezni részint a tengeren tankerekben érkező folyékony földgázból, részint a kifejezetten nagy mennyiségben érkező Norvégiából és észak-afrikai importból.

Az elmúlt hetek adatai alapján tehát egyelőre úgy tűnik: az orosz behozatal nélkül is megvan az a heti 6 milliárd köbméternyi mennyiség, amire Európának télen feltétlenül szüksége lenne, így az oroszok nyílt gázzsarolása egyre kisebb jelentőséggel bír. 

(Kiemelt fotónk illusztráció: Barátság kőolajvezeték. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

 

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.