Volt ukrán elnöki tanácsadó: nem kellett volna elidegenítenünk magunktól az orosz lakosságot

Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij elnök volt tanácsadója nagyon kritikusan fogalmazott arról, hogy az ukrán kormány kirekesztően beszél minden oroszról, szerintük ezzel elidegenítik Ukrajna mellettük álló, orosz lakosságát is, nehéz helyzetet teremtve a fronton.

2023. augusztus 14., 19:58

Szerző:

Nagy hiba volt engedni, hogy az oroszokat teljes mértékben és kollektívan elidegenítettük, azzal, hogy dehumanizáltuk őket, így nehéz lesz az ukrajnai orosz lakosság egészének bizalmát megtartani. Erről beszélt legalábbis Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij nemrég elbocsátott, volt elnöki tanácsadója egy interjúban.

Aresztovics, aki a háború kezdetén a kormányzat egyik legfontosabb arca és hangja volt, most kijelentette, a kormányzat hibát követ el akkor amikor „dehumanizálja” és kollektív ellenségnek állítja be az orosz etnikumot kommunikációjában. Kifejezte, szerinte ez főleg azért problémás, mert a háborúban sok gondot okoz a hadseregnek. Egyrészt elidegeníti Kijevtől az orosz többségű városokat és régiókat, másrészt egyfajta „küldetéssel ruházza fel az orosz csapatokat: úgy érzik, ha mi gyűlölünk minden oroszt, akkor jogosan harcolhatnak.”

Aresztovics, aki politikai munkája előtt, közben és után is nagyon népszerű YouTube csatornát üzemeltet, január 17-én jelentette be, távozik Zelenszkij hivatalából, egy kommunikációs hiba miatt. Korábban ugyanis tévesen állította egy orosz rakétáról, ami több tucat civil gyilkolt meg, hogy azt a hadsereg sikeresen lőtte le. Ezek után Zelenszkij gyakorolt Aresztovicsra nyomást abból a célból, hogy a hiábért vállalja a felelősséget.

(Kiemelt kép: Olekszij Aresztovics. Fotó: Arestovych, Twitter)