Eddig közel nyolcvanezer lőfegyvert adtak le Szerbiában

Több mint 78 ezer illegálisan tartott fegyvert adtak le önként a szerbek. 

2023. június 7., 13:57

Szerző:

Bő egy hónap alatt több mint 78 ezer illegálisan tartott fegyvert adtak le a szerbiai állampolgárok a rendőrségen a kormány felhívására. Ezeken belül 57 651 kézi lőfegyver és 20 541 robbanótöltet volt – közölte a belügyminisztérium szóvivője szerdán az RTS állami televízióban. Mintegy hétmillió lőszer is a rendőrségnél landolt. Csütörtökön jár le a határidő, amelyen belül az állampolgárok névtelenül és büntetés nélkül leadhatják illegálisan tárolt fegyvereiket.

Május 3-án egy 13 éves diák belgrádi iskolájában agyonlőtte kilenc iskolatársát és egy biztonsági őrt. Egy nappal később egy fiatal férfi nyolc emberrel végzett lőfegyverrel egy Belgrád környéki faluban. A két eset nincs összefüggésben, de mélyen megrázták a szerb társadalmat. Szakértők szerint nagyjából egymillió lőfegyver tarthatnak illegálisan maguknál szerb állampolgárok. Az ország lakossága 6,6 millió.

(Kiemelt képünkön: Aleksandar Vučić szerb elnök a kormány legutóbbi lefegyverzési akciója során elkobzott fegyvereket nézi. Fotó: OLIVER BUNIC / AFP)

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).