Szobrot avatott Novák Katalin Mancs mentőkutyának Törökországban

A köztársasági elnök elmondta, hogy Mancs kutya jelkép számunkra, a bátorság, a segítő szándék és az önzetlenség szimbóluma.

2023. március 31., 16:24

Szerző:

A bátorságról, a segítőkészségről és az önzetlenségről szóljon a török és magyar barátság következő 100 éve is – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a törökországi Kocaeliben (korábbi nevén Izmitben) pénteken Mancs, a híres mentőkutya szobrának felavatásakor.

Novák Katalin felidézte, hogy idén 100 éves a magyar-török diplomáciai kapcsolat, s a török és magyar barátság, szövetség veszteségek során erősödött a történelem folyamán. A köztársasági elnök elmondta, hogy Mancs kutya jelkép számunkra, a bátorság, a segítő szándék és az önzetlenség szimbóluma.

Emlékeztetett, hogy a magyar emberek, a magyar mentőcsapatok az 1999-es izmiti földrengés után és az idei természeti katasztrófa után is azonnal a török emberek segítségére siettek.

Mancs a miskolci Spider Mentőcsoport mentőkutyája volt. Igazán híressé az 1999-es izmiti földrengés tette, amikor egy hároméves kislányt mentettek ki a segítségével a romok alól, miután már 82 órája ott tartózkodott.

(Kiemelt kép: Szobrot avatott Törökországban Mancs mentőkutyának Novák Katalin köztársasági elnök. Fotó: Novák Katalin, Facebook)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.