Olaszországi hajókatasztrófa – Moszad-ügynök is volt az olasz kémek társaságában

Az izraeli titkosszolgálat egy korábbi ügynöke is meghalt, amikor a hétvégén egy hirtelen érkezett vihar felborított egy turistahajót Észak-Olaszországban – erősítette meg a korábbi sajtóértesüléseket szerdai közleményében az izraeli miniszterelnöki hivatal.

2023. május 31., 16:33

Szerző:

Az eddig megjelent hírek szerint a balesetnek négy halálos áldozata volt: az izraeli állampolgáron kívül két olasz titkosszolgálati ügynök és egy orosz nő, akit a hajó kétfős személyzetének egyik tagjaként említettek. 

A hétvégi kikapcsolódásra kibérelt hajón összesen 23 ember tartózkodott, amikor az észak-olaszországi Lisanza mellett, a Maggiore-tavon a baleset bekövetkezett. 

Az izraeli miniszterelnöki hivatal nem adott bővebb felvilágosítást a volt Moszad-ügynökről, nem közölték sem a nemét, sem a korát, sem más információt róla. Ugyanakkor megerősítették, hogy a holttestét már hazaszállították és együttérzésüket fejezték ki az elhunyt családjának. 

A keddi olasz rendőrségi tájékoztatás nem tartalmazott részleteket sem a balesetről, sem a 19 túlélőről. A nyilvános információk szerint egyeseknek sikerült a partra úszniuk, másokat a közelben tartózkodó csónakokban lévők emeltek ki a vízből. Néhány izraeli állampolgárt egy magánrepülőgép mentett ki, majd távozott velük az országból.

(Kiemelt képünk: A 2023. május 28-án készült és a Vigili Del Fuoco sajtóiroda által 2023. május 29-én közzétett fotón a mentési művelet látható, miután egy olasz és külföldi turistákat szállító hajó felborult az olaszországi Maggiore-tónál, amely az Alpok déli oldalán fekszik. Fotó: Handout / VIGILI DEL FUOCO / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.