Ebben az országban újságírónak lenni egyenlő a halálos ítélettel

Sohasem volt még a 2022-esnél veszélyesebb éve a mexikói újságíróknak: a drogbandák és milíciák emberrablásai és gyilkosságai új csúcsot értek el.

2023. március 28., 21:35

Szerző:

A tavalyi volt Mexikóban a legveszélyesebb év az újságírók számára a feljegyzések kezdete óta - közölte kedden a sajtószabadság előmozdításával foglalkozó Article 19 nevű jogvédő szervezet éves jelentésében.

A jogvédők összesítése szerint 2022-ben 696 bűncselekményt követtek el a sajtó dolgozóival szemben; ezek között volt megfélemlítés, zaklatás, emberrablás és gyilkosság is.

Az Article 19, amely Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának véleménynyilvánítás szabadságát rögzítő cikkelyéről kapta nevét, úgy tudja, hogy tavaly tizenkét újságírót gyilkoltak meg Mexikóban.

„Mexikóban nemcsak gyilkosság áldozataivá válnak újságírók, de módszeresen és ismétlődően elhallgattatják és megfélemlítik őket zaklatás, megbélyegzés, fenyegetés és a közhatalommal történő visszaélés útján” – olvasható a jelentésben.

A dokumentum szerint az ilyen jellegű visszaélések több mint 40 százaléka állami szereplőkhöz köthető, miközben ezen esetek csak valamivel több mint 50 százaléka fűződik olyan áldozatokhoz, akik korrupciós és politikai ügyekről írtak.

„A feljegyzéseink (2008-as) kezdete óta 2022 volt az az év, amelyben a legtöbb támadás történt a sajtó ellen” – hangsúlyozta Leopoldo Maldonado, az Article 19 mexikói és közép-amerikai térségért felelős igazgatója.

Maldonado szerint Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök sajtótájékoztatói során „megbélyegző kifejezések” tucatjaival ostorozta a sajtót, újságírókat és civilszervezeteket.

López Obrador bírálta az Article 19-et, és ismételten visszautasította azokat a vádakat, hogy kormánya a sajtót támadná, vagy valamilyen formában korlátozná a véleménynyilvánítás szabadságát.

Az Article 19 összehasonlította az újságírókat ért támadások szintjét a korábbi mexikói elnökök negyedik hivatali évében. A jogvédők szerint López Obrador 2022-es negyedik hivatali évében 4,3-szor magasabb volt ez a szint, mint Felipe Calderón volt elnök 2010-es negyedik hivatali évében és 1,6 szorosa Enrique Pena Nieto korábbi elnök 2016-os negyedik hivatali évében.

(Kiemelt kép: Maria Elena Frausto Granados, a meggyilkolt tijuanai riporter, Margarito Martinez özvegye, meggyilkolásának egy éves évfordulóján, 2022. január 15-én fotókkal emlékeztetett arra, férje ügye továbbra is megoldatlan. Fotó: Guillermo Arias / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.