Még több kínai céget ír fel a kereskedelmi feketelistára a Biden-kormány

Egyre több cég kerül fel az amerikai kormány feketelistájára, mert feltehetően ujgur kényszermunkát használ.

2021. július 9., 08:15

Szerző:

A Biden-adminisztráció pénteken további 10 kínai céget ad hozzá a kereskedelmi feketelistához, mert azok valószínűleg részt vettek az ujgurok ellen zajló kulturális népirtásban és az emberi jogilag aggályos megfigyelésükben – írja a Reuters nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva. 

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium múlt hónapban öt kínai céget írt hozzá listájához, mert a gyanú szerint kihasználják az ujgur kényszermunkát. Az intézkedés része Joe Biden amerikai elnök azon törekvésének, mellyel Kínát próbálja felelősségre vonni az emberi jogok megsértése miatt. Kína a mai napig tagadja a Hszincsiang tartományban zajló kulturális genocídium és a kényszermunkatáborok létesítésének vádját.

Nyilvánosságra került műholdfelvételek bizonyítják, hogy legalább 380 internálótábort létesítettek a tartományban.

A kommunista állam állítása szerint az ujgurokat érintő intézkedések a szélsőséges iszlamista terroristák miatt szükségesek. Ugyanakkor egy, a nyugati sajtó által is sokat hivatkozott tanulmány szerint az ujgurokkal szemben célzott kulturális népirtás zajlik többek között a kényszerített sterilizáció és az átnevelőtáborok eszközeivel.

A jelentés alapján a kínai állampárt célja, hogy megállítsa az ujgurok népességnövekedését és teljesen beolvassza őket a többségi kínai, han társadalomba (a han nemzetiség teszi ki a kínai népesség 92 százalékát).

(Kiemelt kép: Hasan Esen / Anadolu Agency via AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.