Lovasrendőrök, könnygáz – Nem csillapodnak a kedélyek Izraelben

Szerdán is folytatódnak az igazságügyi reform elleni tüntetések és összecsapások. 

2023. július 12., 11:37

Szerző:

Legalább 70 embert állítottak elő kedden Izraelben, ahol egész nap tüntetéseket és útlezárásokat szerveztek a kormány vitatott igazságügyi reformjának ellenzői.  Az ország északi részétől délig a voltak már összecsapások a tüntetők és a kormányerők között. Az igazságügyi reform mélyen megosztja az izraeli társadalmat. Az ország fő nemzetközi repülőterének védelmére nagyjából ezer rendőrt vezényeltek ki szerda reggel – írja az Euronews. Szerdán is demonstrációkra lehet számítani Izrael-szerte, reggel ismét megbénítottak több fontos közlekedési csomópontot a tüntetők.

„Már több mint fél éve tüntetek, mert a kormányunk úgy döntött, hogy elfordítja az országot a demokráciától, amely mindenkinek lehetőségeket biztosít és védi a jogait, és kiépít egy egyenlőtlen államot, amely a hatalmon lévők érdekeit szolgálja” –  nyilatkozta egy tüntető, egy másik pedig arról beszélt, hogy az ország fele úgy érzi, nem veszik figyelembe a véleményét, és szívszorító látni, hogy mit tesz a kormány Izraellel.

A kormánykoalíció szeretné még azelőtt lezárni az igazságügyi reform parlamenti elfogadását, hogy a Knesszet a hónap végén nyári szünetre vonul. Az is elképzelhető, hogy a törvény második olvasatát már szerdán napirendre veszik.

(Kiemelt képünk: Izraeli biztonsági erők blokkolják a kormányellenes tüntetőket egy tüntetésen a Lod melletti Ben Gurion repülőtéren 2023. július 11-én. A tüntetők július 11-én órákkal azután torlaszolták el az utakat Izrael-szerte, hogy a parlament első olvasatban elfogadta a kormány igazságügyi reformcsomagjának egy kulcsfontosságú záradékát, amely az ellenzők szerint veszélyezteti a demokráciát. Fotó: GIL COHEN-MAGEN / AFP)