Kirill pátriárka összefogásra szólította fel az oroszokat

Az orosz ortodox egyházfő összefogásra szólít fel a Wagner-felkelés közepette.

2023. június 24., 14:23

Szerző:

Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje nemzeti összefogásra szólított fel, és felszólította a Jevgenyij Prigozsin vezér által vezetett Wagner-harcosokat, hogy „gondolják át újra”.

„Amikor az ellenség mindent megtesz Oroszország elpusztítására, minden olyan kísérlet, amely az országon belüli viszálykodásra irányul, a legnagyobb bűncselekmény, amelynek nincs létjogosultsága. Az orosz ortodox egyház vezetőjeként felszólítom azokat, akik fegyvert ragadtak és készek azt testvéreik ellen használni, hogy gondolják át még egyszer. Támogatom az államfő erőfeszítéseit, amelyek célja, hogy megelőzzék a zavargásokat országunkban” – mondta Kirill pátriárka szombati nyilatkozatában.

A pátriárka beszédében „próbatételnek” nevezte a Wagner-lázadást. Felszólította az oroszokat a nemzeti egység megőrzésére, valamint arra, hogy minden erejükkel támogassák a katonákat és egymást.

Szakértők szerint Kirill megjegyzései fontos betekintést nyújtanak Putyin nagyobb víziójába, az Orosz Birodalomhoz való visszatérésbe, amelyben az ortodox vallás kulcsszerepet játszik – írja a CNN.

 

(Kiemelt képünk: Kirill orosz ortodox pátriárka ortodox húsvéti istentisztelet alatt, 2022. április 23-án Moszkvában. Fotó: Alexander NEMENOV / AFP)

10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.