Kína: Szándékosan repült be egy amerikai felderítő a haditengerészet területére

A kínai hadsereg szerdán közölte, hogy egy amerikai felderítő repülőgép május 26-án szándékosan behatolt a haditengerészet gyakorlóterületére, hozzátéve, hogy a lépés súlyosan aláássa a térség békéjét és stabilitását.

2023. május 31., 16:04

Szerző:

A kínai haditengerészet több hajójának rutinkiképzése során az amerikai hadsereg egyik RC-135-ös felderítő repülőgépe szándékosan behatolt a Dél-kínai-tengeren található gyakorlótérbe – írta a kínai déli parancsnokság szóvivője szerdai közleményében.

„Hivatalosan is felszólítjuk az amerikai felet, hogy hatékonyan fogja vissza haditengerészeti és légi erejét a frontokon, szigorúan tartsa be a vonatkozó nemzetközi jogi előírásokat és megállapodásokat, és előzze meg a tengeri és légi baleseteket" – hangsúlyozta a kínai katonai szóvivő közleménye.

(Kiemelt kép: egy kínai haditengerészeti flotta indul egy közelgő kínai-orosz közös haditengerészeti gyakorlatra a kelet-kínai Csöcsiang tartományban található Zhoushan katonai kikötőből, 2022. december 20-án. Fotó: Liu Fang / Xinhua via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.