Futótűz égette meg a vonatból menekülő utasokat

Tíz utas megégett, hárman súlyosan, amikor megpróbáltak elmenekülni a tűz elől. Az utasok a Valenciából Zaragozába tartó járaton utaztak, amikor a tűz miatt a vonat megállt.

2022. augusztus 17., 17:29

Szerző:

A mozdonyvezető arra kérte az utasokat, hogy maradjanak a vonaton, de néhányan pánikba estek - írja a BBC. Miközben a vonat tolatására készült, néhányan betörték az ablakokat, hogy megpróbáljanak menekülni. A menekülők közül néhányan égési sérüléseket szenvedtek, egy embert pedig kórházba szállítottak Valenciába. A spanyol jelentések szerint a legsúlyosabb égési sérüléseket egy 58 éves nő és egy 15 éves lány szenvedte el.

A vonaton maradtak közül senki sem sérült meg. A vonat végül visszafordult, és egy közeli állomáson állt meg. Itt csatlakoztak hozzá újra a szerelvényt elhagyók, akik a síneken gyalogolva követték visszafelé a vonatot.

A tűz intenzitását a közösségi médiában osztották meg, ahogy a vonathoz közeledett.

Több mint 2000 embert evakuáltak Bejísből és a szomszédos településekről.

Egyre több tűz pusztít Európában

A tűzoltók attól tartanak, hogy akár 6000 hektár (60 négyzetkilométer) területet is elpusztított a tűz. Egy másik tűzvész, amelyet szombaton késő este villámcsapás okozott Valencia Vall d'Ebo térségében, 11 500 hektárt pusztított el.

Ximo Puig, Valencia regionális vezetője elmondta, hogy a nagy szél „óriási fennakadásokat” okozott, és hogy a Bejís-tűz mostanra délre, Alcublasig terjedt. Elmondta, hogy a két tüzet nagyon nehéz megfékezni, de reméli, hogy a később esedékes eső segít majd stabilizálni a tüzeket.

Spanyolországban 2022-ben eddig csaknem 400 erdőtűz pusztított, és az EU becslései szerint 275 836 hektár égett le.

(Kiemelt fotónk: Helikopterről ledobott tűzgátló anyaggal próbálják megfékezni a lángokat a kelet-spanyolországi Bejís településen 2022. augusztus 17-én. A napok óta tomboló erdőtűz miatt helyi lakosok százait kellett evakuálni. MTI/EPA/EFE/Domenech Castello)

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).