Először vezet be korlátozást a koronavírus miatt Észak-Korea

A sztálinista diktatúra sokáig azt is tagadta, hogy a vírus elérkezett az országba, most viszont egyenesen korlátozni fognak.

2022. május 12., 06:31

Szerző:

Szigorú biztonsági intézkedések kezdődtek, miután Észak-Korea fővárosában, Phenjanban is megjelent a koronavírus omikron-variánsa, jelentette az ország állami hírügynöksége a KCNA. Arról a híradás nem számol be, pontosan hány fertőzöttet találtak. A hír szerint fertőzések nyomán az ország egyeduralkodó vezetője Kim Dzsongun „veszélyhelyzeti tanácskozásokba” kezdett.

Bár kínai és nyugati újságírók szerint a vírus az országban 2020 óta jelen van, a diktatúra hivatalos szervei mindezt eddig nem ismerték el, most változtattak a stratégiájukon, de az nem ismert, hogy miért.

„Az eddigi legnagyobb veszélyhelyzeti incidens történt az országunkban, és a veszélyhelyzeti karanténunk frontján, amit az elmúlt két évben biztonságban megtartottunk, most rés nyílt.” - fogalmazott a KCNA híradása.

Súlyos probléma azonban, hogy Észak-Koreában még semmiféle oltási program nem kezdődött el a vírus ellen. Bár felajánlottak nekik kínai és nyugati fejlesztésű vakcinákat is, ezt az állami vezetés visszautasította. Ehelyett stratégiájuk a határok teljes lezárására irányult, ami viszont súlyos áruhiányt, élelmiszerválságot okozhatott az országos belül.

(Kiemelt kép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség felvételén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és felesége, Ri Szol Dzsu katonai tiszteletadás mellett indul kínai látogatásra Phenjanból 2019. január 8-án. Kim háromnapos hivatalos látogatást tesz Kínában Hszi Csin-ping elnök meghívására.
MTI/EPA/KCNA)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.